Esa-wetenschappers hebben Legoblokjes 3D-geprint van 4,5 miljard jaar oud meteorietstof als bouwmethode voor maanmissies .

Samen met Nasa heeft Esa verschillende 3D-printtechnologieën onderzocht om de haalbaarheid te beoordelen van het vervaardigen van onderdelen met materialen die op de maan of Mars zijn gevonden. Hoewel stereolithografie is gebruikt voor kleine onderdelen en 3D-printen op groot formaat voor gebouwen, is er tot nu toe niet geprobeerd stenen te maken.
Hoewel het maken van een steen met behulp van een mengsel van stof in een polymeermatrix niet baanbrekend is, verwachten ze dat tests met de steen waardevolle inzichten zullen opleveren over de stabiliteit en duurzaamheid ervan in de ruimte.
Het primaire materiaal op de maan is regoliet. Meteorieten leveren een zeer vergelijkbaar ruimtemateriaal op, dat tot stof werd vermalen en gemengd met een kleine hoeveelheid polylactide en regoliet-simulant tot 3D-geprinte stenen die op Lego-stenen lijken, waardoor de Esa Space Bricks ontstonden.
Technisch geclassificeerd als een L3-6-brecciaatsteen, bevat het verschillende elementen, waaronder grote metaalkorrels, insluitsels, chondrulen en andere steenmeteorietcomponenten. Hoewel de stenen er misschien ruw uitzien, behouden ze nog steeds een sterke koppelingskracht, waardoor hun ontwerpen praktisch kunnen worden getest.
De stenen zullen het Esa-team ook in staat stellen om hier op aarde te experimenteren met verschillende ruimteconstructietechnieken.
“Niemand heeft ooit een constructie op de maan gebouwd, dus we moeten niet alleen uitzoeken hoe we ze bouwen, maar ook waaruit we ze bouwen, omdat we geen materialen mee kunnen nemen”, zegt Esa Science Officer Aidan Cowley .