IJslands bedrijf verandert CO2 in steen

Het IJslandse bedrijf Carbfix heeft een manier gevonden om CO2 in steen te veranderen.

schematische weergave van het carbfix-proces

De CO2 wordt opgelost in zeewater en vervolgens via een netwerk van injectieputten in een basaltische gesteenteformatie gepompt. Eenmaal in de ondergrond reageert het geïnjecteerde CO2 met het gesteente en vormt zich stabiel carbonaatmineraal, hetgeen zorgt voor een langdurige opslag. De tijdschaal van dit proces verraste wetenschappers aanvankelijk. In de pilot was ​​binnen twee jaar 95% van de geïnjecteerde CO2 gemineraliseerd, veel sneller dan eerder werd gedacht.

Hoe het werkt

Koolzuurhoudend water is zuur. Hoe meer koolstof je in water kunt stoppen, hoe zuurder de vloeistof wordt. Het koolzuurhoudende water van Carbfix reageert met ondergrondse rotsen en geeft beschikbare kationen zoals calcium, magnesium en ijzer vrij in de waterstroom. Na verloop van tijd combineren deze elementen met de opgeloste CO2 en vormen carbonaten die de lege ruimte (poriën) in de rotsen opvullen. De carbonaten zijn duizenden jaren stabiel en kunnen dus als permanent opgeslagen worden beschouwd.

Het geïnjecteerde koolzuurhoudende water is dichter dan het omringende water in de geologische formatie en heeft daarom de neiging om te zinken nadat het is geïnjecteerd. Dit verschilt van andere methoden voor het opvangen en opslaan van koolstof, die afhankelijk zijn van deksteen om lekkage van gasvormig CO2 te voorkomen.

De methode werkt niet bij alle steensoorten, maar wel bij basalt, waar IJsland rijk aan is. Jonge basaltstenen zijn bovendien sterk gebroken en poreus, zodat water gemakkelijk door de onderling verbonden scheuren en lege ruimtes onder de grond sijpelt. Dit vergemakkelijkt het proces.

Waar het werkt

Carbfix heeft een mappingtool samengesteld die de haalbaarheid laat zien van het toepassen van de Carbfix-technologie voor industrieën en landen om te beoordelen als onderdeel van hun klimaatstrategie. Het wereldwijde opslagpotentieel is volgens het bedrijf groter dan de uitstoot van de verbranding van alle fossiele brandstoffen op aarde. Geschat wordt dat Europa in theorie minstens 4.000 miljard ton CO2 in rotsen zou kunnen opslaan en de Verenigde Staten minstens 7.500 miljard ton.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (4)

  1. Wat ik mis is hoeveel energie dit kost. Niet alleen i.v.m. het kostenplaatje, maar toch ook wel hoeveel CO2 er vrij komt bij de opwekking van die benodigde energie. Nu is het een erg gemankeerd verhaal.

  2. Dus vroeger dachten we dat we CO2 zonder problemen in de lucht konden lozen om er vanaf te komen en nu denken we eigenlijk hetzelfde door het maar in de grond te stoppen…

  3. Ik vind het zeer positief dat IJsland een begin heeft gemaakt met het verwerken van problemen die door alle landen van de wereld worden veroorzaakt. Tegelijk vraag ik me af of IJsland nog zal bestaan na het stijgen van de voorspelde zeespiegel. Nou nog de stikstof chemisch zie te verwerken…