
Om Blade Runner te citeren: “Een licht dat twee keer zo fel brandt, brandt half zo lang”. Dat is meestal waar, maar het zou toch wel eens anders kunnen zijn voor lithium-ion accu’s, of ten minste lang niet zo sterk als we dachten. Uit een nieuw onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Nature Materials laat zien dat het snel laden en ontladen van li-ion accu’s waarschijnlijk niet zo schadelijk is als voorheen werd verondersteld, en dat de voordelen van langzaam laden waarschijnlijk worden overschat.
Onderzoekers van de Stanford University en het Stanford Institute for Materials & Energy Sciences (Simes) van het SLAC National Accelerator Laboratory, met collega’s van Sandia National Laboratories, Samsung Advanced Institute of Technology America en Lawrence Berkeley National Laboratory (en dat zijn nogal wat klinkende namen), hebben kleine knoopcellen gemaakt en die geladen met verschillende stroomsterkten, gedurende verschillende perioden. Daarna stopten ze het proces en sneden ze snel dunne plakjes van de elektroden, die dan werden onderzocht met krachtige röntgeninstrumenten.
"We konden naar duizenden nanodeeltjes van elektroden kijken en momentopnamen verkrijgen van diverse stadia gedurende het laden en ontladen. In deze studie is dat voor het eerst op groet schaal gedaan, onder veel laad- en ontlaadcondities", zegt Yiyang Li, de hoofdauteur van de studie.
Bij de analyse van de data, met een model dat is ontwikkeld door MIT, ontdekten de onderzoekers dat slechts een gering percentage van de nanodeeltjes tijdens het laden ionen absorbeert en afgeeft, zelfs als dat laden heel snel gaat. Maar als de ontladingssnelheid toeneemt tot boven een bepaalde drempel beginnen meer en meer deeltjes tegelijkertijd ionen te absorberen, waarbij wordt overgeschakeld naar een meer uniforme en minder schadelijke modus. Dat doet veronderstellen dat wetenschappers het elektrodemateriaal of het proces zouden kunnen fijnregelen om tot hogere laad- en ontlaadsnelheden te komen, terwijl toch een lange levensduur kan worden gehandhaafd. (bron)
Natuurlijk is dit slechts het laboratoriumresultaat voor één soort batterij, maar het is toch bemoedigend om te weten dat de zaken er beter voorstaan dan we dachten.
Het ziet er nog niet naar uit dat het omwisselen van accu’s gemeengoed wordt, hoewel de optie in zijn elektrische voertuigen heeft ingebouwd, dus voor het reizen over lange afstanden blijft snelladen heel belangrijk. Meestal worden elektrische voertuigen ‘s nachts geladen, maar als je verder wilt rijden dan een enkele lading is het nodig om te beschikken over accu’s die veel vermogen gedurende korte tijd kunnen verwerken, zonder blijvende schade.
Bron: TreeHugger.com