“Iedereen ’s avonds heelhuids aan zijn prakkie met zijn gezin.”

Bülent Alpaslan spreekt duidelijke taal als het gaat om veiligheid. Als hoofduitvoerder bij een afbouwbedrijf, minimaliseert hij de risico’s van werken met kwartsstof en houtstof. Hij ziet er scherp op toe dat zijn collega’s de regels volgen en dat de bouwplaats schoon en opgeruimd blijft. Daarom verdient hij de titel Veiligheidsheld.

Tags:

Lachend neemt Bülent Alpaslan de bloemen aan die hij als veiligheidsheld dik heeft verdiend. Het is vroeg, maar Alpaslan heeft er al een paar uur opzitten en brandt los over het belang van veiligheid. “Mijn doel is om dit project zonder incidenten op te leveren.” Op de bouwplaats wordt druk gewerkt aan de afbouw van een hotel. Tijdens de werkzaamheden komen Alpaslan en zijn collega’s in aanraking met kwartsstof en houtstof. “We zijn een jong en leergierig bedrijf. Daarom krijg ik veel vrijheid om te investeren in veiligheid. Dat is heerlijk en bevredigend.”

Kwartsstof omzeilen

Alpaslan legt uit dat er veel mogelijk is om de gevaren van werken met kwartsstof en houtstof in te perken. “Kwartsstof omzeilen we door zo veel mogelijk te schieten met een schiethamer als we iets moeten bevestigen aan beton. Zo hoeven we niet te boren en komt er helemaal geen stof vrij. Wanneer we niet kunnen schieten of als we te maken krijgen met houtstof, zorgen we voor goede bronafzuiging en persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast houden we de boel goed schoon.” Alpaslan strijkt met zijn vinger over een raamkozijn. Er zit houtstof op. “Dit hoort dus niet. Ik spreek mijn jongens erop aan, niemand gaat hier aan het werk voor het schoon is. Bij mij geldt ook: als je na één waarschuwing opnieuw de fout ingaat, lig je eruit.” Hij lacht: “Eigenlijk ben ik officier van justitie en rechter tegelijk!

Lees verder op:
https://www.arboportaal.nl/campagnes/veilig-werken-met-gevaarlijke-stoffen/veiligheidshelden/veiligheidsheld

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *