Ideeën gezocht voor sensornetwerk 3D-geprinte metalen brug

Nederland test vanaf vandaag de eerste 3D-geprinte metalen brug ter wereld. De bekende brug van MX3D wordt begin 2020 op zijn permanente locatie in Amsterdam geplaatst. Voor die tijd wordt het volledige draagvermogen van de brug getest om de veiligheid en functionaliteit te waarborgen. Ook moet er nog een sensornetwerk worden ontworpen.

De brug is ontworpen door Joris Laarman Lab in samenwerking met lead engineer Arup. Daarbij gebruikten zij een baanbrekende robottechnologie voor 3D-printen – die MX3D nu overigens ook gaat vermarkten . Universiteit Twente verzorgt samen met Imperial College London de laatste constructietests, waarvan de eerste ongeveer een maand duurt.

Daarna blijft de brug nog twee maanden op de campus om het permanente sensornetwerk te ontwerpen, ontwikkelen en testen dat op de brug wordt geïnstalleerd. Dit doet MX3D in samenwerking met Autodesk, Arup, en de UT.

Creatieve en baanbrekende ideeën voor verschillende aspecten van het sensornetwerk zijn welkom. Daarbij denkt men aan ideeën over de soorten sensoren die in het netwerk kunnen worden opgenomen, veilige en vandalismebestendige sensoren, gegevensverzameling/communicatie/analyses, etcetera.

Meer informatiehierover geven de projectcoördinator van de UT, Faridaddin Vahdatikhak en Hoofd van de vakgroep Construction Management and Engineering, André Dorée

Tijdschema

 • Week 1 (2-8 september)
  Levering van brug aan UT en opzetten van de tent.
 • Week 2 (9-15 september)
  Voorbereiding van de belastingtest door Imperial College.
 • Week 3 en 4 (16-29 september)
  Belastingtest door Imperial College en CME.
 • Week 4 en 5 (23 september-6 oktober)
  Onderzoeksdelegatie van Autodesk bezoekt UT om te brainstormen over het permanente sensornetwerk.
 • Week 5-7 (30 september-20 oktober)
  Ontwerpen en testen van permanent sensornetwerk.
 • Week 8-9 (21 oktober-3 november)
  Brug beschikbaar voor testen onder natuurlijke omstandigheden door studenten en collega’s.