Categories: Actueel

Hyperloop pod Atlas02 klaar voor ‘a bumpy ride’ (video)

Chief Engineer Elja Ebbens tijdens de designpresentatie maandagmiddag: "De Atlas 02 is ontworpen om hoge snelheden te behalen op een korte afstand. Zo kan het voertuig sneller accelereren en hogere snelheden behalen dan een hedendaagse formule 1 auto en remt hij bijna vier keer zo hard. Dit alles om ervoor te zorgen dat het snelheidsdoel behaalt wordt: de helft van de snelheid van het geluid.".

Met Atlas 02 wil het team namelijk het huidige wereldrecord verbreken dat op 467 km/u staat. Snelheid is ook het enige criterium in Elon Musks competitie – als je tenminste eenmaal de 122 veiligheidstesten hebt doorstaan en als 1 van de 3 beste van 22 deelnemers bent overgebleven.

En dan zijn er nog wel wat hobbels te nemen. Letterlijk. Want de rail waar de pod over rijdt, ligt niet helemaal vlak en recht. De wielen zullen dus met honderden rotaties per seconde hobbels en bobbels moeten nemen.

Om zo snel mogelijk te kunnen accelereren, zitten er geen mechanische elementen in de pod, die nog geen 2 meter lang is. De Atlas02 wordt automatisch bestuurd, want "op deze snelheden is het menselijk brein eenvoudig niet snel genoeg meer." De boordcomputer wel, dus die heeft het heft in handen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago