Huisman China installeert Skyhook

Op de kade bij haar vestiging in het Chinese Xiamen, heeft Huisman China half december de installatie voltooid van haar Skyhook kadekraan – een van de sterkste kadekranen in de wereld. In de ‘heavy-lift’-configuratie hijst de Syhook 2400 t op 30 m tot een hoogte van maximaal 100 m. In ‘extended reach’ kan 200 t op 90 m tot maximaal 140 m worden gehesen. De kraan is door Huisman China gebouwd naar een eigen ontwerp.

De Skyhook is een mijlpaal in de uitbreiding van Huisman China. Voor de uitbreiding is 100 000 m2 land opgespoten. Dit heeft geresulteerd in een 380 m lange kade met een belastbaarheid van 40 t/m2 en een terrein met een oppervlakte van 86 000 m2 voor opslagdoeleinden.. De Skyhook kan zich over de complete lengte van de kade verplaatsen met maximaal 2400 t in de haken.

Mastkranen

De kraancapaciteit en het opslagterrein komen goed van pas. Huisman maakt op haar Chinese locatie onder andere mastkranen die in onderdelen worden getransporteerd. Deze kranen en daarmee de componenten worden steeds groter.

De ‘grootste’ mastkraan die tot nu toe door Huisman China is vervaardigd heeft een capaciteit van maximaal 5000 t en staat inmiddels aan boord van de Seven Borealis, een pijpenlegger annex constructievaartuig van offshore-dienstverlener Subsea 7. Een exemplaar met een capaciteit van maximaal 4000 t is te vinden aan boord van de Aegir, het nieuwe diepwaterconstructievaartuig van Heerema dat volgend jaar moet worden opgeleverd.

Projectlading

Maar de uitbreiding creëert ook nieuwe zakelijk kansen. Huisman China heeft door haar ligging direct toegang tot de ‘Straat van Taiwan’. De waterdiepte aan de kade bedraagt 14 m. De locatie is daarom prima geschikt voor het laden en installeren van zware stalen constructies op grote (offshore) schepen. De kraan, kade en terrein bieden kansen op logistiek gebied in de vorm van ‘handling’, opslag en installatie van (zware) projectlading voor derden.