Hout nu te 3D-printen

Kijk, als je een houten stoel nodig hebt, kun je natuurlijk een boom omzagen en het hout bewerken tot stoel. Of je doet als Maarten Baas en je laat de boom in een mal groeien, waarop je 200 jaar later een kant en klare stoel kunt oogsten. Maar het tweede duurt nogal lang en het eerste gaat gepaard met veel geweld, transport, en materiaalverlies. Daar hebben onderzoekers aan het Zweedse Chalmers instituut een oplossing voor gevonden: het 3D-printen van houten producten.

De onderzoekers denken niet in de eerste plaats aan meubilair, maar aan verpakkingsmateriaal, kleding en de ruimtevaart. "Bij veel toepassingen van hout, gaat de structuur verloren. En die brengt juist waardevolle eigenschappen met zich mee, zoals de isolerende werking van het materiaal. Wij hebben de genetische code kunnen interpreteren en digitaliseren, zodat we er een 3D-printer mee kunnen aansturen. Daardoor kunnen we de eerder door ons ontwikkelde nanocellulose gel nu printen met de juiste structuur. Zo kun je de eigenschappen van hout direct in de juiste vorm gieten", zegt projectleider Paul Gatenholm.

De nanocellulose gel wordt gemaakt uit pulp van hout of andere plantaardige materialen. Je hoeft er dus geen boom voor om te zagen: als je je maïs hebt geoogst, kan de rest van de plant in de printer. Aan de nanocellulose wordt hemicellulose toegevoegd: een lijmstof die het geprinte hout sterkte geeft.

De onderzoekers hebben hun methode al gepresenteerd aan Nasa en Esa, die er wel brood in zien. "Op langere ruimtemissies moeten mensen toch ook hun eigen voedsel verbouwen, dus dan blijven er vanzelf plantenresten over", meent Gatenholm.