Categories: Actueel

Honda toont verbeterde Asimo-robot (video)

Een van de bedrijfsmissies van Honda is het helpen van mensen door het inzetten van technologie. Met dit doel voor ogen doet Honda al jaren onderzoek naar robotica. Naast het ontwikkelen van humanoïde robots zoals de Asimo, zet het Japanse bedrijf zich ook in om robots te bouwen voor massa-productie en andere praktische toepassingen.

Autonome robot

De nieuwe slogan voor de Asimo is ‘autonome machine’, in tegenstelling tot de beschrijving ‘automatische machine’, die bij veel voorgangers werd gehanteerd. Drie belangrijke factoren waren van belang bij de ontwikkeling van deze robot:

1. Meer geavanceerde intelligentie
2. Meer geavanceerde fysieke mogelijkheden
3. Betere uitvoering van taken

Om deze drie doelen te halen, werd er een nieuw systeem uitgedacht voor Asimo’s kunstmatige intelligentie. Dat systeem kan veel data verwerken van verschillende sensoren, die zijn te vergelijken met veel zintuigen die mensen ook hebben. Denk hierbij aan zien, horen en voelen. De nieuwe Asimo is beter ingespeeld op zijn omgeving en kan ook nog eens stemmen van verschillende mensen tegelijk herkennen, ook als ze gelijktijdig aan het woord zijn.

Sterke benen

Ook fysiek is er nogal wat veranderd aan Asimo. De robot is maar liefst zes kilo lichter geworden en heeft sterkere benen gekregen die met een groter bereik kunnen bewegen. Daarnaast kan Asimo ook lopen, rennen (voor- en achteruit) en op één of twee benen springen. Ook heeft Honda voor de robot een compacte hand ontwikkeld met vijf vingers.

Dankzij deze nieuwe hand zijn veel geavanceerde taken mogelijk. Er zit een aanrakingsgevoelige sensor en een krachtsensor in de handpalm en in iedere vinger ingebouwd. Ook kan ieder van deze vingers apart worden aangestuurd. Gecombineerd met de geavanceerde kunstmatige intelligentie kan de robot veel taken met handigheid uitvoeren. Denk hierbij aan taken als vloeistof uit een glazen fles in een kartonnen beker gieten zonder de beker fijn te knijpen. Ook kan Asimo met zijn handen communiceren door gebruik te maken van gebarentaal. 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

20 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

22 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

22 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

22 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

23 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago