Categories: Actueel

Holst Centre en Imec presenteren kleine, lichte ‘gezondheidspleister, met grotere nauwkeurigheid

De toenemende algemene belangstelling voor gezond leven stimuleert de behoefte aan activiteitmonitors. Er zijn al verschillende producten beschikbaar die je stappen tellen of de calorieën berekenen die je verbruikt. De hartslag is een belangrijk gegeven voor het bepalen van het activiteitsniveau:  daarom bieden monitorsystemen die comfortabel op de borst worden gedragen de grootste nauwkeurigheid. En daardoor neemt de vraag toe naar kleine, lichte modules die kunnen meebewegen en meebuigen met je lichaam.

Met de nieuwe pleister van Imec and Holst Centre kan zo’n toepassing worden gerealiseerd. De nauwkeurige pleister combineert ultralaag vermogen met een flexibele elektrodetechnologie.  Hij bevat een 1-draads ECG, een huidcontactsensor en een 3D versnellingsopnemer. De data worden lokaal verwerkt en geanalyseerd en relevante informatie wordt via Bluetooth Smart (BLS) verzonden. De pleister verzamelt, verwerkt en communiceert data met een minimaal energiebudget, waardoor langdurig gebruik met kleine batterijen mogelijk is. Bovendien biedt de Bluetooth Smart link een standaard communicatiekanaal naar mobiele toestellen, zoals smartphones en tablets.

Onderzoekers bij Imec gebruikt de SiP-technologie van Shinko om al deze functionaliteit te integreren in een module met de afmetingen 17,4 mm x 17,4 mm. Dat betekent een PCB-oppervlaktevermindering van 52% ten opzichte van eerdere versies van de module.

De module werd vervolgens geïntegreerd in een flexibele en elastische pleister, ontwikkeld door Holst Centre. In het ontwerp is system-in-foil technologie gecombineerd met elasische geïntegreerde elektroden om te komen tot een lichtgewicht pleister die langdurig comfortabel op de borst kan worden gedragen. De geringe afmetingen van de module en de flexibiliteitvan de pleister reduceren bewegingsartefacten en bieden monitoring met grotere nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

 Imec en Holst Centre zijn op zoek naar partners die belangstelling hebben om het concept te industrialiseren.  

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

22 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

1 dag ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

1 dag ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

1 dag ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

1 dag ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago