Hoe zijn cobots veilig te integreren op het werk: conclusies uit acht casestudies

EU-OSHA (Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid) analyseerde het gebruik van op robotica en artificiële intelligentie (AI) gebaseerde systemen voor het automatiseren van taken op de werkplek. Speciale aandacht ging uit naar de gevolgen ervan voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Het doel van de studie is om te begrijpen hoe dergelijke systemen, waaronder cobots (of collaboratieve robots), veilig en effectief op het werk kunnen worden geïntegreerd om ervoor te zorgen dat zij een aanwinst worden in plaats van een risico.

De conclusies zijn beschreven in acht casestudies over verschillende werkervaringen:

  • automatisering van mestreiniging bij vee;
  • zagerijproductie;
  • assemblagelijnen en industriële vervaardiging;
  • naaiwerk in de automobielindustrie; palletiseren en depalletiseren;
  • slimme automatiseringen in de staalproductie;
  • geavanceerde robotica bij de vervaardiging van kunststofproducten;
  • AI bij de medische diagnostiek.

Slimme automatisering in de staalindustrie

Een van de casestudie gaat over Slimme automatisering om fysiek zware arbeid bij de fabricage van staalproducten te verminderen

Als early adaptor van industriële robots en geautomatiseerde productie gebruikt een Zweedse fabrikant van staalproducten op AI gebaseerde systemen om een veiligere en efficiëntere werkplek te creëren. Robots verrichten monotone taken, zoals lassen, terwijl werknemers zich kunnen specialiseren in kleinschaligere bestellingen op maat of toezichthoudende taken op zich kunnen nemen.
Het opbouwen van het vertrouwen van werknemers in het systeem is van cruciaal belang voor het welslagen en de veiligheid van de implementatie ervan. Ondanks de aanvankelijke zorgen heeft de automatisering werknemers in staat gesteld om her- of bij te scholen en het algemene risico op verwondingen en complicaties op de werkplek verkleind.

Meer informatie en links naar de casestudies:
https://osha.europa.eu/nl/highlights/assembly-lines-hospitals-8-case-studies-integrating-collaborative-robots-worker-safety-mind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *