Categories: Actueel

Hoe open je een plakbandlus? (video)

Het onderzoek is gepubliceerd in European Physics Letters.

Stel je een stuk plakband voor waarvan de klevende kanten aan elkaar zijn geplakt, waardoor er een lus ontstaat. Als je probeert de lus te verwijderen door aan de twee uiteinden van de lus te trekken, gebeurt er iets verrassends. Wanneer de grootte van het contactoppervlak tussen de klevende kanten begint af te nemen, laat de lus niet los zoals je zou verwachten. In plaats daarvan krimpt de lus als je de twee zijkanten uit elkaar trekt, tot hij een kritieke kleine omvang bereikt en dan uiteindelijk loslaat.

 

Dit bijzondere fenomeen bracht Twan Wilting, promovendus bij de groep Fluids and Flows van de faculteit Applied Physics van de TU/e en samenwerkend met Hanneke Gelderblom, al geruime tijd in verwarring. "Ik kwam dit effect een paar jaar geleden tegen en kon online geen verklaring vinden. Ik heb zelfs YouTubers benaderd voor een verklaring, maar dat leverde niets op."

Toen volgde Wilting in 2019 een cursus van Jacco Snoeijer (Universiteit Twente) waarin Snoeijer inging op klevende materialen en sprak over de YouTube-video’s die Wilting zeer bekend voorkwamen. "Na afloop kwam Twan naar me toe en vroeg of ik samen met hem aan het probleem wilde werken," vertelt Snoeijer. "Nou, dat wilde ik wel. Daarna ging het snel."

Experimentele uitdagingen

Om te bestuderen hoe lussen vervormen wanneer ze worden blootgesteld aan verschillende trekkrachten en -snelheden, besloten de onderzoekers lussen in verschillende soorten plakband te onderzoeken. Daarvoor hadden ze echter eerst een betrouwbare manier nodig om rechte plakbandlussen te maken in het lab.

"In rechte lussen zijn de twee plakkende kanten van het plakband perfect uitgelijnd of parallel. Als de twee zijden niet parallel zouden zijn, zou de lus verdraaien naarmate de omvang afneemt, en wij wilden deze verdraaiing vermijden", merkt Wilting op. "Omdat we hier geen geautomatiseerde methode voor hadden, moesten we de lussen met de hand maken. Het spreekt voor zich dat daarvoor veel oefening nodig was!"

Praktisch toepasbaar model voor plakkende lussen

Nadat de experimenten waren voltooid, gebruikten de onderzoekers de waarnemingen om een nieuw model te construeren dat het krimpproces van de lus beschrijft en een indicatie geeft van de kritische lusgrootte (vóór het uiteindelijke loslaten) en de daarvoor benodigde trekkracht.

"Het model komt zeer goed overeen met de experimentele waarnemingen. Misschien kunnen we in de toekomst nog meer details aan het model toevoegen, met name over hoe de lijm in het contact zich gedraagt tijdens het lostrekken", zegt Snoeijer.

Het is één ding om lussen te verwijderen in speciaal geprepareerd plakband, maar het is een ander ding om lussen te verwijderen in de praktijk. Wilting en de onderzoekers weten dat er genoeg praktische toepassingen zijn voor hun model: "Blaren en lussen komen voor in meerlaagse coatings, flexibele elektronica, zachte robotica, zelfs tijdens de productie van grafeen. Dat betekent dat je moet weten wat er gebeurt tijdens vouw- en zelfhechtingsprocessen, en daar draagt ons model zeker aan bij."

Om het werk verder te promoten, heeft Wilting een filmpje van een minuut gemaakt voor de Veritasium Contest, een wedstrijd in wetenschapscommunicatie van het gelijknamige YouTube-kanaal:

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

14 uur ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

15 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

17 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

17 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

18 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

19 uur ago