Hoe Mysteryland straks draait op zonnestroom van de buurman

Composteerbare servetjes en frietbakjes, plastic bekers met statiegeld en veel vegetarisch en veganistisch eten. Nederlandse festivals verduurzamen de laatste jaren in rap tempo. Maar de grootste vervuilers blijven de dieselaggregaten waarmee de grote podia van energie worden voorzien. Een groene oplossing?  Clean Event Power Units (CEP’s): een modulair 10kV-systeem met tijdelijke mobiele transformatoren.

Een groot festival als Mysteryland gebruikt 50.000 tot 150.000 liter diesel. Dit betekent een enorme CO2 uitstoot. De maatschappelijke druk om te verduurzamen neemt toe. En er zijn slimme en efficiëntere alternatieven met geavanceerde energiemanagement-informatiesystemen beschikbaar.

Van diesel naar 10 kV

Ecovolt is een ontwerp- en ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in midden- en hoogspanningstechniek. Het is een van de ontwikkelaars van de ‘CEPs’. “In 2014 vroeg de gemeente Alkmaar of we de dieselgeneratoren op de kermis konden elektrificeren. We hebben een eigen 10kV systeem voor Alkmaar aangelegd met 10kV Clean Event Power units. Deze CEPs staan er dan alleen tijdens het festival of de kermis. Het project in Alkmaar hebben we gebruikt om een Urban Energy subsidie aan te vragen om het systeem technologisch te verbeteren”, aldus mede-eigenaar Frank Bult.

Na deze ontwikkeling ontstond de wens om het grootser aan te pakken: dieselaggregaten op grote festivals vervangen door elektrificatie en groene stroom.

“We maken gebruik van een aansluiting op 10kV-spanningsniveau (middenspanning). Met 10kV kabels gaan we naar ondergrondse putten op de plekken waar veel stroom nodig is, zoals de hoofdpodia. Op Mysteryland zijn dat zes punten. Daar plaatsen we bovengronds de kleine, compacte Clean Event Power units, alleen tijdens het festival. Die transformeren alles weer naar laagspanning. Zo kan je betrouwbaar en stabiel heel veel groene stroom leveren voor zo lang je wilt”, zegt Bult.

De units worden dankzij Tegenstroom gevoed met zonnestroom van een naastgelegen boerderij van Jos Koeckhoven. Tegenstroom is als lokale groene energieleverancier één van de initiatiefnemers van het project. Lokale ondernemers wekken op hun dak meer zonnestroom op dan ze zelf gebruiken. Het surplus leveren ze aan Tegenstroom, die doorlevert aan klanten, waaronder Mysteryland. De stroom gaat gewoon via het elektriciteitsnet. Met het administratieve label ‘Garantie van Oorsprong’ (GVO) garandeert Tegenstroom dat de stroom van de boerderij van Koeckhoven komt.

Alle betrokken partijen dragen financieel bij in de realisatie van de vaste stroomaansluiting. Ook andere evenementen in het Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde kunnen gebruik maken van de lokaal opgewekte zonnestroom.

Subsidieregeling

De ontwikkeling en implementatie van de CEPs is mede tot stand gekomen met subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) subsidie verleent subsidie aan ondernemers die minder energie willen gebruiken in hun productieproces. Innovatieve technieken waarbij de CO2 uitstoot wordt gereduceerd kunnen bij pilots worden gedemonstreerd met behulp van deze subsidie.

‘We gaan voor een zo klein mogelijke footprint’

Projectmanager Maarten van ’t Veld bij ID&T: “Festivals zijn in de regel niet duurzaam. We stampen in korte tijd bijna een hele stad uit de grond om die vervolgens ook weer af te breken. Daarbinnen willen we onze footprint zo klein mogelijk houden. Daarin is de subsidie van de RVO onmisbaar geweest.

“We willen met deze demo een voorbeeld zijn voor andere festivals. We zijn onderdeel van zowel de nationale als internationale Circular Green Deal waarin we met andere festivalorganisaties onze kennis op het gebied van duurzaamheid delen. En we hebben meer plannen om te innoveren op circulariteit, bij bijvoorbeeld het afval dat er wordt geproduceerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Werkt dit ook als het evenement in de avonduren door gaat? Of zit er een vorm van enegie opslag tussen om dan groene energie door te kunnen leveren? Zijn dat de compacte Clean Event Power units of zijn dit alleen de transformatoren?