Hijskraan valt om in New York: 1 dode, 3 gewonden

Op vrijdagochtend 5 februari besloten bestuurders van een hijskraan in Lower Manhattan in New York een hijskraan van 172 m hoog, omlaag te brengen vanwege de enorme windvlagen die met de vallende sneeuw gepaard gingen.

Maar in plaats van dat de kraan gestaag en gecontroleerd omlaag kwam, begon deze plotseling om te vallen en kwam neer in Worth Street in de wijk TriBeCa.
Een toevallige voorbijganger werd gedood door de vallende kraan, drie mensen raakten gewond en de omliggende straten raakten bezaaid met puin. Mensen die in de omgeving op weg waren naar hun werk raakten in paniek omdat ze dachten dat er een bom was ontploft.

Zeer grote kraan

De kraan, ook wel een ‘crawler crane’ genoemd, werd gebruikt om generatoren en air-conditioning units te installeren boven Hudson Street nr 60. Het Buildings Department had de kraan de dag ervoor nog geïnspecteerd en toestemming gegeven voor een verlenging bovenop de kraan.
Met een capaciteit van 330 ton, was de kraan zeer groot, aldus Rick Chandler, de gebouwen commissaris. De kraan zou geschikt zijn om windstoten van maximaal 25 mijl per uur (40 km/h) te weerstaan, maar toen de wind vrijdag de 20 mijl per uur (32 km/h) naderde, besloten de bestuurders toch voor het verlagen van de kraan.

Vastzetten

Uit voorzorg hebben ambtenaren bevolen dat 376 andere ‘crawler’ kranen die momenteel actief zijn in de stad, evenals 43 van de grotere torenkranen, moeten worden vastgezet, zei burgemeester De Blasio.
Er wordt momenteel veel gebouwd in New York en er staan dus op veel plaatsen bouwkranen. Er zijn de afgelopen jaren ook veel ongevallen gebeurd op bouwplaatsen en daarom zijn er meer inspecteurs ingezet voor controle.  “Maar dit ongeval is van een andere orde”, aldus de burgemeester. “Dit bedrijf wilde juist hun kraan in een veiliger positie zetten zoals wij dat ook van hen zouden hebben verlangd.”
De Politie en de Afdeling Gebouwen zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van het omvallen van de kraan.
Bron: New York Times