Hightech toekomst voor vrouwen in Twente

Op dinsdag 14 mei organiseren de hightech bedrijven Demcon, Panalytical en Thales in Hengelo een dag die in het teken staat van de (Twentse) hightech vrouw. De initiatiefnemers willen vrouwen die nu techniek studeren interesseren voor een toekomstige carrière binnen hun bedrijf en met de vrouwen in discussie gaan over de mogelijkheden en uitdagingen in de hightech.

In weerwil van de crisis zitten hightech bedrijven in Nederland te springen om nieuwe medewerkers. Bovendien is de man/vrouw-verhouding er nogal scheef. De bedrijven hebben er dus alle belang bij om meer vrouwen te interesseren voor technische functies. Het stimuleerde de Twentse bedrijven Demcon, Panalytical en Thales tot een concreet initiatief.

"Gelukkig gaan nu meer vrouwen techniek studeren", verklaart Margot Rouvroye, HR director bij Panalytical. "Wij willen hen leren kennen en hun onze bedrijven laten zien, zodat de bekendheid over en weer toeneemt." Ze wil niet generaliseren over specifieke competenties als communicatie en samenwerking die vrouwen zouden kunnen inbrengen, maar is wel overtuigd van het positieve effect van meer vrouwen in technische functies. "Het is bekend dat meer diversiteit in een bedrijf kan leiden tot een andere manier van werken. Doordat je meer verschillende invalshoeken hebt, kunnen er andere en misschien wel betere innovaties ontstaan."

Levende voorbeelden

Het nieuwe evenement mikt op vrouwen die op dit moment in Nederland techniek studeren. Naast het aanbod van de drie hightech ondernemingen zal het aantrekkelijke woon- en werkklimaat in Twente worden belicht om vrouwen voor bedrijven in deze regio te interesseren. Uiteraard staan de initiatiefnemers ook open voor vrouwen die nu al ergens een technische functie vervullen en mannen zijn eveneens welkom. Bij gebleken succes is het de bedoeling er een jaarlijks terugkerend event van te maken en vervolgactiviteiten te organiseren, zoals bedrijfsbezoeken. Rouvroye: "Wij willen vrouwen die nu een technische studie volgen laten nadenken over hun carrièrepad en meegeven dat er in de techniek meer mogelijk is dan alleen wetenschap. Daar willen wij levende voorbeelden van laten zien."

Programma

‘Hightech toekomst voor vrouwen in Twente’ vindt plaats op dinsdag 14 mei in het Rabotheater in Hengelo. Vanessa Evers, robotica-hoogleraar aan de Universiteit Twente en bekend van tv-programma De Wereld Leert Door, zal er vertellen over haar carrière in de techniek. Daarna komen vrouwen die bij de drie organiserende bedrijven in technische functies (wetenschap, engineering, sales/management) werken aan het woord. Onder de noemer ‘Your (future) Career’ laten zij zien wat mogelijke carrièrepaden zijn. Na de lunch leidt dagvoorzitter Annemarie van Gaal, succesvolle zakenvrouw, uitgever en auteur, een dynamische discussie over ‘What women want’, met ideeën, dilemma’s en tips voor en door vrouwen in de techniek. Ter afsluiting verzorgt Lisa Portengen, bedenker van de Smart & Sexy Lifestyle, een inspirerend optreden.

De initiatiefnemers

Demcon is een high-end technologieleverancier van producten en systemen op het gebied van hightech systems en medical devices. In 1993 als spin-off van de Universiteit Twente gestart en telt inmiddels 200 medewerkers in Enschede, Oldenzaal, Eindhoven en Amsterdam. Panalytical ontwikkelt en levert analytische röntgenapparatuur en heeft wereldwijd 1100 medewerkers, van wie ongeveer 400 in Almelo en 100 in Eindhoven. Thales Nederland is onderdeel van het Franse Thales-concern en produceert defensie-elektronica; van de 2.000 medewerkers in Nederland is het merendeel in Hengelo werkzaam, andere locaties zijn gevestigd in Huizen, Delft, Eindhoven en Enschede. Wereldwijd telt het Thales concern 68 000 medewerkers.

Kijk hier voor meer informatie over het evenement.