Hightech industrie heeft dringend behoefte aan 40 000 hoogopgeleide technici

De Nederlandse hightech systeemindustrie zal naar verwachting in 2011 zorgen voor een productiewaarde van 28 miljard euro. Om die waarde te bereiken, zijn de komende tien jaar 40.000 kenniswerkers nodig. Voor ruim de helft gaat het dan om hoogopgeleide technici. Maar ook commerciële en logistieke kenniswerkers zijn veelgevraagd. Als er geen actie wordt ondernomen zal het tekort aan hightech systeemtechnici een blokkade zijn voor economische groei.

Opmerkelijke gegevens kwamen boven in een recent afstudeeronderzoek door Jeroen Savelsbergh, in aansluiting op zijn minor personeelmanagement voor leidinggevenden, aan de Avans Hogeschool. Hij onderzocht hiervoor een groot deel van de systeemindustriebedrijven die zich hebben georganiseerd in het High Tech Systems Platform.

Uitstroom neemt toe

Dertig procent van de huidige medewerkers is ouder dan vijftig jaar. De komende jaren zal de uitstroom door pensionering dan ook toenemen. Zo ontstaat een instroombehoefte van ca 40 000 nieuwe technici in de komende tien jaar. Dit is haast een onmogelijke opgave als de uitstroom uit het Nederlandse techniekonderwijs niet verbetert. Voor alle beroepen stijgt in de hightech systeemindustrie het gevraagde opleidingsniveau van middelbaar- naar HBO/WO niveau. Deze gegevens maken duidelijk hoe belangrijk het is dat de overheid blijft investeren in technologisch onderwijs en onderzoek. Lars Wormgoor van Thales Nederland herkent deze behoefte: "Thales Nederland staat op de negende plek van R&D-bestedingen in Nederland en is de grootste industriële werkgever oostelijk van de IJssel. Meer dan 60 procent van onze werknemers is HBO- of WO-opgeleid. "

Sterk herstel

De hightech systeemindustrie bestaat uit bedrijven in de maakindustrie die een zeer hoge toegevoegde waarde leveren voor hun klanten en het grootste deel van hun producten exporteren. Het gaat hier om bedrijven als ASML, Bosch Rexroth, Thales en Vanderlande Industries. Deze sector heeft zich sterk hersteld van de recessie. Dankzij  het aanhoudend sterke accent op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten is de branche succesvol bij het verwerven van exportopdrachten uit groei-economieën. De omzet is bij veel bedrijven weer op niveau. De vroegcylische bedrijven zoals ASML hebben weer volop vacatures. Lucas van Grinsven van ASML: "In Nederland hebben we op dit moment ruim 500 vacatures voor vaste en flex medewerkers. We zoeken hoogopgeleide technici; starters én ervaren professionals. Het invullen van deze vacatures is van groot belang om onze technologische voorsprong te kunnen behouden."