Het Wonder van Eindhoven – in Amsterdam

De voetbalrobots van Tech United en de robotband van TeamDARE treden op tijdens Het Wonder van Eindhoven op 15 en 16 februari in Amsterdam. Met dit culturele festival willen de organisatoren Eindhoven als innovatieve stad en creatieve biotoop in de schijnwerpers zetten.

De stad van Philips, de cd-speler, het NatLab en DAF. Een symbiose van bedrijfsleven, wetenschap, kunst en cultuur, met onder andere Strijp-S, de Dutch Design Week, de High Tech Campus en de TU/e. Dat is volgens de organisatoren boomtown Eindhoven in een notendop, en dat biedt voldoende reden voor een eigen festival – in Amsterdam.

Paradiso, de Melkweg en De Balie zijn de hoofdstedelijke locaties waar het evenement zich gaat afspelen en waar optredens, lezingen, tentoonstellingen en prestaties te zien en te volgen zijn. Op deze plaatsen komt een mix van popmuziek, design, beeldende kunst, documentaires, geschiedenis en wetenschap voorbij.

In De Balie is op zaterdag 16 februari overdag een conferentie over wat Eindhoven de designstad van Nederland maakt. Sprekers zijn onder anderen Jos Roijmans en Ton van Gool, die vertellen over Strijp-S, en architect John Krmeling (tevens TU/e-alumnus) die verhaalt over zijn ervaringen als ontwerper in en inwoner van Eindhoven.

Paradiso is op 16 februari het toneel voor het avondprogramma van ‘Het Wonder van Eindhoven’. Enkele namen uit de line-up zijn cabaretier Theo Maassen, rapper Fresku, de band The Kik, zangeres Eefje de Visser, dansgroep The Ruggeds, troubadour Armand, Eindhovens burgemeester Rob van Gijzel en radio- en mediaman Frits Spits.

Ook de TU/e is vertegenwoordigd met onder meer de voetballende Turtles van Tech United en de musicerende robots van TeamDare. Daarnaast geven verschillende TU/eers in Paradiso productpresentaties.

Het Wonder van Eindhoven wordt op vrijdag 15 februari geopend met een DAF-defilé door Amsterdam. Ook een designroute door de hoofdstad en een lichttentoonstelling in science center NEMO zijn onderdeel van het programma.

In de Melkweg is de hele maand februari een expositie met werk te zien van vier Eindhovense fotografen: Ruud Balk, Norbert van Onna, Boudewijn Bollman en Jos Jansen. Het digitale kanaal Holland Doc zendt vanaf 16 februari een hele week documentaires over Eindhoven uit, waaronder Eindhoven Rockcity en De verveling voorbij.

Kijk hier voor meer informatie over het programma, openingstijden en dergelijke