Het hightech robotvest, 3D-inflatables, en de ultra-gepersonaliseerde schoen (video)

Een hightech robotvest van gerecycled materiaal dat je lichaamshouding beter maakt, een onderzoek naar 3D-inflatables, en ultra-gepersonaliseerde schoenen. Dat zijn drie ontwerpen die aan bod komen tijdens de Fair FashionTech op 8 februari in DesignLab Universiteit Twente. De ontwerpers en technici nodigen geïnteresseerden van harte uit voor de presentaties en discussie.

De presentaties vloeien voort uit het EU-project WearSustain , waarin ontwerpers en technici worden uitgedaagd om bij te dragen aan het marktrijp maken van wearables.

Onderzoekers Angelika Mader en Geke Ludden (UT) sloegen de handen ineen met ontwerper Hellen van Rees voor de ontwikkeling van een robotvest waarin technologie geïntegreerd is met innovatief materiaal. Resultaat: een vest van beweeglijke stof dat mensen op een intuïtieve manier een seintje geeft als hun lichaamshouding beter kan. Letterlijk een steun in de rug. "Dit vest is een eerste stap", aldus Ludden. "Tijdens Fair FashionTech willen we graag met geïnteresseerden ideeën uitwisselen over een duurzame toekomst voor dit vakgebied."

Andere initiatieven die aan bod zullen komen:

  • Een nieuw project dat 3D-geprinte inflatables onderzoekt.    
    Door UT onderzoekers Edwin Dertien en Kristin Neidlinger
  • Het Closed loop smart athleisure fashion -project: een poging om een draagbare, moderne collectie samen te stellen van kleding die lichaamssignalen meet. De sensoren moeten van de kleding kunnen worden gescheiden voor recyclage.
    Door fashion technologist Marina Toeters (Tue) en Margreet de Kok (Holst Centre)
  • Project Sole maker dat zich richt op ultra gepersonaliseerde schoen.
    Door Troy Nachtigall (Tue)

Programma

15: 45 – 16:00 Deuren open
16:00 – 16:15 Introductie
16:15 – 16:45 Presentatie van prototypes Nederlandse initiatieven binnen WearSustain
16:45 – 17:15 Paneldiscussie ‘A sustainable future for wearable technology and smart textiles’. Met Oscar Tomico, Valérie Lamontagne en Hellen van Rees
17:15 – 18:00 Afsluiting en Netwerkborrel

Gratis registreren

Registreren voor het evenement is gratis, en kan via utwente.nl/fair-fashiontech . De voertaal van het evenement is Engels.