Het beste idee van Electronics & Automation 2011

Op Electronics & Automation zijn tal van nieuwe ontwikkelingen te vinden. Beursbezoekers konden dit jaar bij registratie hun mening te geven over de kwaliteit van een aantal innovatieve ideeën. Uit de genomineerde noviteiten worden er door stemming via www.eabeurs.nl zes geselecteerd. Een vakjury kiest op de beurs, samen met het publiek ‘Het Beste Idee’.

De jury, die bestaat uit Wybren Jouwstra, technisch directeur van Bronkhorst High-Tech, Niels Ruigrok, partner bij investeerder Dolfin Capital en Henk de Vries, hoofdredacteur van Elektronica en www.engineersonline, beoordeelt de zes door het publiek gekozen noviteiten onder meer op inventiviteit, onderscheidend vermogen en business-potentie. Van de onderstaande genomineerde producten is een uitgebreide beschrijving te vinden op www.eabeurs.nl; daar kunnen ook de stemmen worden uitgebracht.

De door de bezoekers gekozen innovaties zijn:

Eurocircuits: professionele compacte machines voor de SMD-bestukking van prototypen en kleine series

De eC-stencil-mate zeefdrukker en eC-reflow-mate reflowmachine vormen een compact, prijsvriendelijk SMD-reflowsoldeersysteem. Nauwkeurigheden en bedienmogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van hun high-end semi-automatische concurrenten

Sioux Electronics: Sorama Sound Imaging Scan

Een betrouwbare geluidscamera biedt faciliteiten om snel en kosteneffectief een oplossing te vinden voor geluids- en trillingsproblemen. Dit meetinstrument werkt op dezelfde manier als een warmtebeeldcamera, maar dan voor geluidsbronnen en is gebaseerd op technologie die is ontwikkeld aan de TU Eindhoven.

Elincom: extra energie voor voertuigen

Een dunnefilm zonnepaneel is ontwikkeld om extra energie te bieden aan voertuigen van hulpdiensten zoals politie of wegenwacht. Het paneel is voorzien van een magnetische onderlaag om eenvoudig achteraf te kunnen worden gemonteerd. 

V-PS: RFID geïntegreerd in de PCB

Engineers van V-PS zijn bezig met tests om een RFID-tag in de printplaat te integreren. Dit kan  een bijdrage leveren aan de efficiëntie, veiligheid en de kwaliteit van elektronisch producten. RFID-technologie kan op ieder moment een specifiek product traceren op datum, tijd, locatie en  productieserie.

Adelco: Open source biometrisch beursticket

De Bio-Card is een systeem in creditcardformaat dat een jaar lang zelfstandig zijn positie en verplaatsing bepaalt zonder drift. In vergelijking met gangbare IMU (inertia measurement units)  oplossingen is het energieverbruik een factor vijftig lager en zijn de kosten gedecimeerd.

Partnertec: design rules op de schop door ProActiv?

Met de screenprinttechnologie ProActiv is het mogelijk om de toenemende miniaturisatie toe te passen in het bestaande productieproces. Voor bedrijven die werken met high-density printplaten, of die ultrafine pitch assembleren wordt het mogelijk de nieuwe generatie componenten te plaatsen naast de standaard componenten in het conventionele proces, met een enkele stencildikte.

De overige nominaties:
Binder: klimaatkamer serie MKF kan levensduur elektronica voorspellen

De klimaatkamer kan langdurig opereren onder nauwkeurige constante klimatologische omstandigheden met een hoge warmtecompensatie. De kamer heeft een temperatuurbereik van -40 tot 180 graden Celsius en 10 tot 98% RV. 

Farnell: biologisch afbreekbare ESD-verpakking

Farnell ontwikkelde een milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare statisch dissipatieve verpakking voor elektronicacomponenten en -producten. Het materiaal vervangt polytheen en zal jaarlijks in ongeveer 3,6 miljoen orders worden toegepast. Het verpakkingsmateriaal lost zelfs op in heet water.

GMC: elektrische metingen en power quality in één multimeter

De Metrahit Energy kan tegelijk True RMS stroom en spanning meten met een resolutie van 60 000 counts en daarmee ook alle belangrijke vermogensmeetgrootheden bepalen. Het display kan drie waarden gelijktijdig aangeven, bijvoorbeeld blind, schijnbaar en werkelijk vermogen, of cos phi, spanning en stroom.

Heynen: passieve en hoogfrequent circuits op silicium

PICS- technologie is een efficiënte methode voor het integreren van honderden passieve componenten, zoals weerstanden, condensatoren, spoelen, HF-componenten, PiN- en zenerdioden op een enkele silicium-die. Met deze technologie zijn al meer dan 1 miljard producten vervaardigd. 
Metatronics: optisch trainingsplatform van de toekomst

Een optisch trainingsysteem stelt  sporters in staat om een objectieve link tussen lichamelijke inspanning en daadwerkelijke prestatie te leggen. Het is een pacing systeem, vergelijkbaar met de rode lijn op TV die bijvoorbeeld het wereldrecord laat zien. Het trainingssysteem doet dat live in het bad of op de baan.

National Instruments: WATS vertaalt brij aan meetgegevens vanuit productie naar waardevolle strategische informatie

WATS is testdata-managementsoftware met een lagenstructuur, zodat het kan worden gebruikt van testoperators tot productieafdelingen en OEM’s. Het is te combineren met NI TestStand, LabView, MS Visual Studio en andere meetapplicaties en automatiseert het testdatamanagement.

De verkiezing van Het Beste Idee vindt plaats op woensdagochtend 25 mei. Aanmelden kan via www.eabeurs.nl. Hier is ook een uitgebreide beschrijving van de te beoordelen noviteiten te vinden.