Herbruikbaar ruimteveer breekt de geluidsbarrière (video)

Het Nederlands-Nieuw-Zeelandse Dawn Aerospace is erin geslaagd haar Mk-II Aurora raketvliegtuig twee keer op een dag naar 20 kilometer hoogte te sturen, waarbij het de geluidsbarrière doorbrak.

Het bedrijf, dat opereert als Dawn Hypersonics, bereikte de mijlpaal op 12 november, toen de Aurora voor het eerst de geluidssnelheid overtrof, Mach 1,1 bereikte en naar een hoogte van 82.500 voet klom. Dit is meer dan twee keer zo hoog als commerciële vliegtuigen en markeert de eerste keer dat een burgerluchtvaartuig supersonisch vloog sinds de Concorde.

Sneller dan Streak Eagle

De vlucht, uitgevoerd vanaf het Glentanner Aerodrome in Nieuw-Zeeland, overtrof de testsnelheid en -hoogte van Mach 1,05 en 75.000 voet. De Aurora vestigde ook een wereldrecord door het snelste vliegtuig te worden dat van de grond naar 20 km (66.000 voet) klom, en voltooide de opstijging in slechts 118,6 seconden. Dit verslaat het vorige record, dat in de jaren 70 werd gevestigd door een sterk aangepaste F-15 Streak Eagle, met 4,2 seconden.

“Deze prestatie benadrukt het immense potentieel van raketvliegtuigen om prestaties te leveren die nog nooit eerder zijn gezien”, aldus CEO Stefan Powell. “Met testvlucht 57 hebben we het laatste grote technische risico in het Aurora-programma overwonnen: voertuigdynamiek in het transsone regime. Dit baant de weg voor het eerste operationele hypersonische vliegtuig.”

De Aurora is ontworpen om twee keer per dag naar de rand van de ruimte te vliegen, op 100 km hoogte, en bereikt snelheden van Mach 3,5 tijdens de opstijging en terugkeer. De Mk-II Aurora wordt aangedreven door pure raketvoortstuwing, die een stuwkracht-gewichtsverhouding heeft die 20 keer hoger is dan die van conventionele straalmotoren, en is niet beperkt tot gebruik in de atmosfeer. Deze mogelijkheden maken het ideaal voor toepassingen zoals microzwaartekrachtonderzoek, atmosferische wetenschap, aardobservatie en het testen van vluchten met hoge snelheid.

“Als bedrijf werken we al meer dan zeven jaar aan het ontwerpen, ontwikkelen, testen en leveren van supersonische vluchten. We bereiken dit nu en zullen in de komende maanden commerciële payload-operaties starten onder het merk Dawn Hypersonics”, aldus Powell.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Indrukwekkend. Naar ik aanneem, was het een onbemande vlucht, het werd niet vermeld, maar ik ben er wel benieuwd naar of dat inderdaad zo is en hoe men e.e.a. dan voor elkaar heeft gekregen, want die landing zag er perfect uit.