Helion stap dichterbij ‘s werelds eerste fusiecentrale

Met een investeringsronde van 425 miljoen dollar is het Amerikaanse fusie-energiebedrijf Helion is weer een stap verder in zijn streven om ‘s werelds eerste fusiecentrale te bouwen. Het bedrijf zal ook wel moeten, want er ligt een overeenkomst om Microsoft om vanaf 2028 elektriciteit te leveren vanuit een 50 MW-fusiecentrale en een klantenovereenkomst met Nucor om in de jaren 2030 een 500 MW-centrale te ontwikkelen.

Tags:

Onder de investeerders zijn het Japanse techconcern Softbank en Lightspeed Venture Partners. Ook OpenAI-ceo Sam Altman en investeerder Peter Thiel hebben flink geïnvesteerd. Er is inmiddels meer dan een miljard dollar geïnvesteerd en de waarde wordt geschat op meer dan 5 miljard.

“We staan ​​op het punt om een ​​transformatieve energieoplossing te leveren die kan voldoen aan de toenemende vraag naar elektriciteit in de wereld en tegelijkertijd het Amerikaanse leiderschap op energiegebied kan behouden”, aldus David Kirtley, medeoprichter en CEO van Helion. “Onze missie is altijd gericht geweest op het snel ontwikkelen en implementeren van veilige, betrouwbare fusiegeneratoren die overvloedige, betaalbare elektriciteit leveren. De steun van zo’n prestigieuze groep investeerders is een bewijs van onze vooruitgang in zowel het oplossen van moeilijke wetenschappelijke en technische uitdagingen als het aanpakken van de praktische realiteit van het bouwen van hardware om een ​​gloednieuwe technologie te commercialiseren.”

De techniek

Helion’s reactor gebruikt magneten om plasma te laten botsen, waarbij energie vrijkomt die direct wordt omgezet in elektriciteit. Het doet drie belangrijke dingen anders dan andere fusiebenaderingen:

1) Helion gebruikt een gepulseerd, niet-ontstekingsfusiesysteem. Dit helpt om de moeilijkste natuurkundige uitdagingen te overwinnen, energiezuinige apparaten te bouwen en het vermogen aan te passen op basis van de behoefte door de pulsfrequentie aan te passen.

2) Het systeem is gebouwd om direct elektriciteit terug te winnen, net als bij regeneratief remmen. Zo wordt de ongebruikte en nieuwe elektromagnetische energie teruggewonnen. Andere fusiesystemen verwarmen water om stoom te creëren om een ​​turbine te laten draaien die veel energie verliest in het proces.

3) Helion gebruikt deuterium en helium-3 (D-³He) als brandstof. Deuterium-helium-3-fusie resulteert in geladen deeltjes die direct kunnen worden teruggewonnen als elektriciteit. Dit helpt om het systeem klein en efficiënt te houden, waardoor het bedrijf sneller en tegen lagere kosten kan bouwen. Deze brandstofcyclus vermindert ook de neutronenuitstoot, wat veel van de technische uitdagingen voor gebruikers van deuterium-tritiumfusiebrandstof vermindert.

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *