Heel Holland bakt… 3D-taarten

De Oekraïense banketbakker Dinara Kasko maakt bijzondere taarten, dankzij een nieuwe baktechniek die traditioneel banketbakkersvakmanschap combineert met wiskundige algoritmes en 3D-printen. Kasko werkt samen met kunstenaars, ingenieurs en andere banketbakkers om haar uitgebreide, geometrische creaties te maken.

NB 1a3D-geprinte mallen vormen de basis van deze unieke gebakjes, geproduceerd met de modernste modelleringssoftware die de interactie van objecten in de ruimte simuleert. Vormen, materiaaleigenschappen, zwaartekracht en natuurlijk smaak spelen allemaal een rol. Het resultaat: bijna te mooi om op te eten.

Algoritmische taart

Kasko’s robijnrode chocoladetaart was een van de eerste meesterwerkjes. De algoritmische taart bestaat uit 81 individuele stukken, elk met hun eigen unieke kromming, en diende om het Ruby Chocolate-evenement van de Belgische chocolatier Barry Callebaut in Shanghai te ondersteunen. Voor dit internationaal gerenommeerde evenement nodigde Callebaut vier banketbakkers uit om zijn chocolade te presenteren. Kasko bedacht een prachtige taart, geïnspireerd door kunstenaar Matthew Shlian op de traditionele piramidevorm, maar met een zorgvuldig veranderde kanteling. Collectief vormen de 81 schuine vormen een eenheid net zo dynamisch als Kasko’s smaakpalet: ingewikkelde lagen van mousse, ganache en meringue benadrukten de kenmerkende robijnrode chocolade van Shlian, met een overheerlijke bessenconfiture in het midden een bodem van koekkruimels .

Grensverleggend

Voor haar nieuwste creatie werkte Kasko samen met de in Miami woonachtige kunstenaar José Margulis, bekend om zijn ervaring in 3D-printing volumetrische geometrieën. "Ik probeer zijn creaties, gemaakt van plastic, aluminium en acryl, te transformeren in iets eetbaars, met behulp van basistechnieken en ingrediënten," legt Kasko uit. "Een installatie-performance waarbij de kunst door José werd gemaakt en vervolgens door mij getransformeerd tot een eetbaar kunstwerk dat later kan worden geconsumeerd." Volgens Kasko is het verleggen van de grenzen verleggen van wat een taart kan zijn precies wat ze zoekt. "Ik hou ervan mensen te verrassen", zegt ze bescheiden. Beoordeel zelf of die bescheidenheid terecht is en bezoek haar website www.dinarakasko.com. Wie weet kijken we straks op tv naar: Heel Holland bakt 3D.