De dertiende editie van het jaarlijkse Design Automation & Embedded Systems Event vindt op 22 september plaats in het Evoluon in Eindhoven. Op dit ‘D&E Event’ kunnen ontwikkelaars en toepassers van ingebedde systemen kennis uitwisselen omtrent de nieuwste technologieën en ervaringen en visies uitwisselen met vakgenoten.
Als gebruikelijk is naast een uitgebreid programma van plenaire sessies en parallelsessies, ook weer voorzien in een expositie. Hier presenteren aanbieders op het gebied van embedded systems en ontwerpautomatisering hun diensten, ontwikkelingen en producten.
In het lezingenprogramma bespreekt bijvoorbeeld de projectleider van de Remotely Operated Service Robot (Rose), deze op afstand bestuurbare robot die hulp kan bieden aan ouderen en gehandicapten. Bij dit complex project horen uitdagingen en valkuilen, van hardware, software tot de mechatronica en de testruns.
Demcon, als highend technologieleverancier van mechatronische producten en systemen, geeft inzicht in de gestructureerde projectaanpak bij hun ontwikkelingen. Hierbij staat de V-model projectstructuur centraal evenals het eenduidig gebruik van methodes en termen binnen de organisatie. Aan hand van een praktijkvoorbeeld worden de werking van het V-model en de fases van ontwikkeling gedemonstreerd.
Gedurende de dag zijn parallel de presentaties van de deelnemers te volgen.
Afsluitend toont het Embedded Systems Institute haar bevindingen van enkele recente ontwikkelingen bij grote OEM’ers. De specifieke aanpak die het instituut hanteert om tot betere eindproducten te komen wordt belicht evenals de nieuwe mogelijkheden van embedded technologie.
Alle informatie over het gratis toegankelijke evenement is te vinden op de website www.fhi.nl/de. Aanmelden kan ook via deze site.
Deelnemers aan expositie
Programma
9.30 uur: Ontwikkeling van Rose, een servicerobot voor de zorg
Servicerobots helpen de mens bij het uitvoeren van allerlei ´mensenklussen´. Ze kunnen nog niet alles autonoom, de tussenkomst van de mens is essentieel. Teleoperated Service Robots kunnen taken uitvoeren op een andere plaats dan van waar ze bestuurd worden. Servicerobots verschillen enorm van industrierobots. Ze functioneren in een omgeving waarin de mens verblijft, passen zich voortdurend aan, zijn veelzijdig en intrinsiek veilig. Henk Zeegers houdt een verhaal over een Teleoperated Service Robot voor de zorgsector. Een bijdrage aan de oplossing van het vraagstuk van de dubbele vergrijzing.
Henk Zeegers, Consortium Rose
10.00 uur: Gestructureerde aanpak van mechatronische projecten
Demcon is een mechatronisch ingenieursbureau met veel engineeringdisciplines in huis, zoals elektronica, software, mechanica en industrieel ontwerpen. De uitdaging bestaat uit het efficiënt combineren van al deze kennis in mechatronische projecten. Organisatorisch gezien realiseert Demcon dit via een gestructureerde projectaanpak: een genest V-model met duidelijk gescheiden specificaties, ontwerp, realisatie en testen, binnen een agile omgeving. Op technisch vlak levert de juiste tooling, zoals Matlab/Simulink, vaak een enorme bijdrage. Aan de hand van praktijkvoorbeelden legt Ruud Jeunissen uit hoe Demcon zijn multidisciplinaire kennis bundelt.
Ruud Jeurissen, Demcon
11.00 uur: Toepassen van flex-rigid PCB’s, de constructie, de materialen en welke problemen kunnen er optreden bij onjuiste toepassing
Flex-rigid PCB’s zijn geschikt om betrouwbare en compacte verbindingen te maken. Om optimaal van de eigenschappen van een flex-rigid te kunnen profiteren is het van belang dat de constructie en de materialen goed gekozen worden. Ook de verwerking van een flex-rigid in de assemblage vereist de nodige aandacht om de kwaliteit te waarborgen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden geeft Boy van Veghel oplossingen en aandachtspunten gegeven om flex-rigids succesvol toe te passen.
Boy van Veghel, QPI Group
11.00 uur: Why worry about the complexity of RF design, security and network compatibility of WIFI?
PremierWave EN is een veelzijdige, gebruiksklare Wifi netwerk- en webservermodule, die vrijwel elk elektronisch product kan voorzien van veilige Wifi-netwerkfunctionaliteit. De module verschaft relatief goedkope connectiviteit in een compact vormfactor, en maakt het voor OEM’s mogelijk om Wifi of ethernet aan hun producten toe te voegen op een enkele PCB. Dankzij een keuze aan flexibele mediaonafhankelijke modulen, bijvoorbeeld voor ethernet, Wifi en ultraveilig Wifi, haalt de PremierWave volgens fabrikant Lantronix de complexiteit uit HF- en netwerkontwerp. OEM;s kunnen zich helemaal richten op hun kerncompetenties en tegelijkertijd het engineeringrisico verminderen, de ontwikkeltijd verkorten en de ontwikkelkosten beperken.
Peter Hierholzer, Lantronix namens ACAL Technology
11.30 uur: ARM System On Module; ontwerpen van industriële systemen en multimediasystemen aanzienlijk verkort
Marcel van den Heuvel gaat in op de technologie, die al geïntegreerd is op de System on Module, de toepassingen en de uitgebreide hardware- en softwareondersteuning waardoor productontwikkeling aanzienlijk wordt verkort. Focus op applicatieontwikkeling in plaats van op debugging van processorhardware. Baseboardschema’s zijn beschikbaar, inclusief BSP ondersteuning (test images, source code) voor Windows CE, Android en Linux.
Marcel van den Heuvel, TechNexion namens Texim Europe
11.30 uur: Motion control platform afwegingen
Bij de keuze van een motion-platform komt een hoop termen langsgevlogen (Siso, Mimo, distributed, PWM, feedforward, soft-motion, synchronized, commutatie enz.). Maar waar moet je nu werkelijk op letten bij de keuze van een motion-platform en wat houden deze kreten nou werkelijk in? Is het motion-platform wat je nodig hebt kant-en-klaar te krijgen of moet je zelf gaan (laten) ontwikkelen? En misschien is het wel mogelijk om bestaande bouwblokken te gebruiken om je eigen platform samen te stellen?
Kasper Bosscher, TMC Electronics
12.00 uur: The power of mathematics + embedded system
Het ontwikkelen van embedded systemen is een multidisciplinaire kunst bij uitstek. Elektronica en software beïnvloeden elkaar enorm. Daarnaast heeft men niet zelden te maken met mechanica en signaalbewerking. Met het toenemen van de technologische mogelijkheden groeit ook het aantal toepassingen en de complexiteit van embedded systemen. Als gevolg daarvan wordt het wiskundig modeleren en het ontwikkelen van efficiënte numerieke algoritmen een steeds belangrijker discipline bij het realiseren van dergelijke systemen.`Martijn Slob en Sebastian van ‘t Klooster bespreken een aantal cases waarin de combinatie van ‘embedded mathematics’ het verschil heeft gemaakt.
Martijn Slob, Sioux Electronics
12.00 uur: Scalability with the new AMD Fusion technology based on Computer-on-Modules
AMD Fusion is een nieuw soort processorarchitectuur voor de embedded markt. De technologie combineert de rekenkracht van processoren en grafische cores in een compacte behuizing. Gebruikers profiteren van de goede prestaties van de CPU en de GPU, een uitstekende prestaties-per-watt-verhouding en flexibele toewijzing van taken aan de CPU en de GPU.
Zeljko Loncaric, Congatec namens Alcom electronics
13.30 uur: Very Low Power Qseven Module features Dual-Core ARM Performance
Sinds de specificatie-update naar revisie 1.2, is de Qseven standaard voor compacte Computer-on-Modules ook open voor niet-x86 architecturen en meer specifiek ook voor ARM-processors. MSC heeft zijn nieuwste Qseven-module met de NVIDIA Tegra290 CPU gepresenteerd, die beschikt over een dual-core Cortex-A9 CPU met een klokfrequentie van 1 GHz. Behalve DRAM en flashgeheugen op de module, beschikt de MSC Q7-NT2 over opmerkelijke grafische mogelijkheden, zoals GeForce Open GL ES 2.0 3D Graphics en een full-HD videodecoder. Door de geringe vermogensopname van minder dan 5 watt is er maar minimale koeling nodig en is de module geschikt voor digitale signalering, POS/POI, mulimedia-terminals telematica en dergelijke.
Ralf Kapahnke, MSC Vertriebs GmbH en Gerrit-Jan van Os, MSC Nederland
13.30 uur: Traceability in een printproductiebedrijf: een praktijkvoorbeeld
Eurocircuits past de traceability-filosofie al enkele jaren toe in zijn producties. In de eerste plaats om zelf zicht te krijgen op de eigen productieprocessen. In combinatie met een gestroomlijnde administratie biedt traceability een tweede peiler aan: transparantie van de productieprocessen naar de klant toe. Hierdoor kan de klant specifieke informatie over zijn product ontvangen. Deze informatie komt rechtstreeks en automatisch uit het traceability systeem. Dirk Stans gaat verder in op de ervaringen met traceability en wat het oplevert voor de producent en klant.
Dirk Stans, Eurocircuits
14.00 uur: Inzicht in lithium batterijen voor zware en lichte applicaties
Volker Klein van BE-Power, een Duitse fabrikant van battery packs, geeft een inzicht in de diverse technologieën van vooral oplaadbare batterijen. Hierbij benoemt hij de verschillende kenmerken zoals capaciteit-volume ratio’s, wijze van – en beperkingen in laden en ontladen, temperatuurspecificaties, beveiligingscircuits, balancing en chemische stabiliteit. Daarnaast geeft hij voorbeelden van grotere intelligente samengestelde packs zoals die in bijvoorbeeld elektrische speedboten wordt gebruikt. Volker Klein, BE-Power GmbH, namens Elincom Electronics
14.00 uur: Security in SCADA solutions
Steeds meer productie- en distributiecomputersystemen zijn via het internet bereikbaar. Hierdoor komen deze systemen met kritische regelfuncties voor bijvoorbeeld energietransport, waterhuishouding, levensmiddelen- of medicijnproductie binnen de invloedsfeer van hackers of andere criminelen, voor wie klassieke beschermingstools geen werkelijke hindernis vormen.
Productiesystemen zijn opgebouwd uit een netwerk van embedded systemen, programmable logic controllers (PLC’s), industriële PC’s, tezamen ook wel Scada- systemen (supervisory control and data acquisition) genaamd. Beveiligingstechnieken die gangbaar zijn in militaire systemen en andere staatsveiligheidstoepassingen hebben een relevante toepassing in het beschermen van onze kritische infrastructuur als bij de implementatie kosten en baten in balans blijven.
Frank van den Berg, Green Hills Software
15.00 uur: Impact van Boundary-scan op een ontwikkelproces
DsignWorx, sinds kort gebruiker en Application Provider van JTAG Technologies, heeft de afgelopen maanden een eigen embedded platform ontworpen. Dit bevat een ARM 7 processor en een FPGA. Deze kunnen zowel onderling met elkaar communiceren als wel met ‘the cloud’. Functioneel is dit board echter lastig te testen door de hardware-software combinatie en de vele I/O-mogelijkheden die aanwezig zijn. Met behulp van boundary scan kan nu gelukkig een structurele test worden uitgevoerd. Zo kunnen designfouten sneller worden gescheiden van productiefouten, maar ook de totale test coverage wordt groter. Ronald Gorter bespreekt de invloed van Boundary Scan op het gehele ontwikkelproces.
Ronald Gorter, DsignWorx BV namens JTAG Technologies
15.00 uur: Cortex-M4: the first asymmetric multi-core microcontroller for the industry
Francesco Petruzziello praat zijn toehoorder bij over de nieuwe state-of-the-art dual core Cortex-M$ implementatie met configureerbare peripherals. Deze peripherals zijn essentieel voor elk elektronica-ontwerp. Petruzziello presenteert tevens NXP’s roadmap om te laten zien dat binnenkort meer interessante producten volgen.
Francesco Petruzziello, NXP Semiconductors namens Silica Avnet
15.30 uur: Wat maakt een moederbord industrieel?
Industriële PC’s spelen een belangrijke rol in een grote verscheidenheid van toepassingen in ons dagelijks leven. Ze besturen medische apparatuur, robots, betaalterminals, gaming machines en veel andere zaken waar we dagelijks mee te maken hebben. De apparatuur werkt 24 uur per dag , 7 dagen per week en vaak ook nog onder extreme omstandigheden. Verkrijgbaarheid op langere termijn is van wezenlijk belang voor industriële toepassing. Ten behoeve van industriële PC’s produceert Fujitsu als Europese fabrikant 2,5 miljoen moederborden per jaar in Duitsland. Fujitsu concurreert vanuit Duitsland succesvol met de Aziatische fabrikanten. Hoe pakken ze dat aan? Tijdens het D&E event presenteren Fujitsu en Rutronik de basis van deze strategie en verder wordt het gloednieuwe D3003 moederbord op basis van de nieuwe AMD G-serie processoren belicht.
Peter Hoser, Fujitsu namens Rutronik Europe
16.00 uur: De rol van modellen in design flows
De kracht van modellen is door ESI in diverse projecten met verschillende industriële partners aangetoond. Het succes komt enerzijds voort uit belangrijke productverbeteringen die door inzicht uit modelanalyses tot stand komen; anderzijds wordt grote ontwikkelefficiëntie mogelijk gemaakt met de ‘domain-specific language’ aanpak. In deze presentatie worden succesfactoren van modelleren in diverse fasen van productontwikkeling nader onder de loep genomen. Voorbeelden komen uit de praktijk van Océ (flexibel datapadontwerp op variabele hardware), ASML (knelpuntenanalyse in meet- en regellussen) en Vanderlande (overzicht houden op distributie-systeemontwerpen).
Roelof Hamberg, Embedded Systems Institute