Hardware past zich aan bij gebruikte software

‘Een computerprocessor zó kunnen inrichten dat de software er zo efficiënt mogelijk op draait.’ Dat is in het kort de missie van EU-onderzoeksproject Embedded Reconfigurable Architectures (ERA), waar de TU Delft coördinator van is. Dynamische hardware die zichzelf kan aanpassen aan de eigenschappen van de software die erop moet draaien, betekent onder meer een aanzienlijke winst in snelheid en energieverbruik. Inmiddels is het eerste prototype operationeel.

Dr.ir. Stephan Wong, projectleider ERA: "We zien momenteel de opkomst van "many-core" chips, dat zijn chips die meer processor-kernen bevatten, die verschillen in grootte, performance en energieverbruik. Daartussen kan, per toepassing, worden geschakeld. Een voorbeeld is de Tegra 3-chip, die diverse high-performance kernen heeft én een low-performance/low-power processorkern."

Aanpassen

"Probleem is dat deze chips nog niet goed zijn afgestemd op de mogelijke verschillende toepassingen. Dat willen we in het Europese ERA-project aanpakken. In het project wordt een platform ontwikkeld dat zichzelf dynamisch kan aanpassen aan de toepassing. Wij kijken dus naar hoe je op een configureerbare chip een of meer  aangepaste processor(en) dynamisch kan genereren om zo effectief mogelijk de chip te benutten, afhankelijk van de software die je wilt draaien. Voor elk apart programma betekent dit dat je de processor(en) op de chip optimaal configureert."

"Het eerste prototype is operationeel. We verwachten dat ons ERA-platform uiteindelijk leidt tot goedkopere embedded systems, zoals mobiele telefoons, en snellere en energiezuinigere producten."

Partners

Partners in het ERA consortium zijn: penvoerder TU Delft (Nederland), Industrial Systems Institute (Griekenland), University of Siena, Chalmers University of Technology (Zweden), University of Edinburgh, Evidence (Italië), ST Microelectronics (Italië), IBM Research Laboratory (Israël), Federal University of the Rio Grande do Sul (Brazilië) en Uppsala University (Zweden).

Luister voor meer informatie naar dit podcast-interview van ComputerSciencePodcast.com met Wong