Categories: Actueel

Handschoen met sensor helpt in strijd tegen drugssmokkel

Drugsdealers worden steeds inventiever in hun smokkelmethoden, van de klassieke bolletjes tot het vermommen van cocaïne als zwarte printerinkt. Douaniers op vliegvelden en in havens kijken reikhalzend uit naar een betrouwbare, snelle en selectieve test om een verdacht poeder te klassificeren als zijnde cocaïne of niet. Als de douane momenteel een verdachte container onderschept, of mensen of bagage wil screenen op de aanwezigheid van cocaïne, dan maken ze klassiek gebruik van kleurtesten.

"Die testen zijn snel en gebruiksvriendelijk, maar de kleurverandering is niet altijd even eenvoudig te interpreteren. Bovendien geven andere stoffen zoals chloorpromazine, lidocaïne en andere geneesmiddelen soms een positief resultaat waardoor ladingen en personen vaak onterecht worden vastgehouden. Precies om deze reden dient de kleurtest steeds bevestigd te worden in een gespecialiseerd lab, maar dat kost tijd en geld", zegt prof. De Wael, verbonden aan het Departement Chemie van Uantwerpen.

Sensoren

Hoe kunnen we cocaïne ter plaatse op een reproduceerbare, gevoelige en vooral selectieve manier detecteren? Elektrochemische (bio)sensoren lijken hiervoor uitermate geschikt. De intense samenwerking tussen prof. De Wael, medewerkers van het drugslaboratorium van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) en van de University California (San Diego) resulteerde in de ontwikkeling van een elektrochemische vingertip(bio)sensor.

"Die sensor willen we implementeren in een handschoen", aldus De Wael. "Zo zullen we cocaïne ter plaatse kunnen detecteren zonder enige voorbehandeling. En dat op een betaalbare manier, want we schatten de kostprijs per handschoen op minder dan 1 euro. De doeltreffendheid van het opnemen van de elektrochemische handtekening van monsters opent bovendien de deur om andere drugs op dezelfde manier ter plaatse te analyseren."

De eerste veelbelovende en conceptuele resultaten werden beschreven in de masterscriptie van Nick Sleegers, onder begeleiding van doctoraatstudent Mats de Jong. De scriptie kreeg begin november alvast een plaats op de longlist van tien werken geselecteerd voor de Agoriaprijs 2015. De Agoriaprijs bekroont creatief technologisch onderzoek van jonge wetenschappers.

https://www.uantwerpen.be/en/rg/axes/

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

4 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

4 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

4 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

4 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

4 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

4 dagen ago