Categories: Actueel

HAN Meet- en Regeltechniek en bedrijven ontwikkelen tankstation voor new energy vehicles

In de nabije toekomst worden auto’s die rijden op fossiele bandstoffen ingewisseld voor duurzame varianten. Deze new energy vehicles maken gebruik van andere energiedragers. Veel van deze voertuigen hebben een elektromotor, die van energie wordt voorzien door accu’s of door een brandstofcel met waterstof. Bij die ontwikkeling horen nieuwe tank- en laadfaciliteiten. Hoe zien die faciliteiten eruit?

Over die vraag buigt het Lectoraat Meet- en Regeltechniek zich, samen met DNV GL, Sweco en CGI. Binnen Nefusta (new energy vehicles fueling station) ontwikkelen ze een flexibel opgezet tankstation, waarin verschillende energiedragers eenvoudig kunnen worden opgenomen.

Beoogde resultaten

De samenwerkingspartners ontwikkelen een systeemarchitectuur, doen marktonderzoek en gaan een concept-engineeringroute in. De partijen leveren een software-demo-omgeving en maken een maquette van het station. Uiteindelijk maken zij een businesscase voor het ontworpen tankstation. Om het project richting te geven wordt gebruik gemaakt van een klankbordgroep.

Stabiel elektriciteitsnet

Bijzonder aan het Nefusta-project is dat de faciliteiten bijdragen aan een stabiel elektriciteitsnet. De opwekking van wind- en zonne-energie komt niet overeen met de vraag naar elektriciteit, wat zorgt voor pieken en -dalen op het elektriciteitsnet. Tankstations kunnen dat probleem oplossen door elektriciteit op te slaan in accu’s en door elektriciteit via elektrolyse om te zetten in waterstof.

Dat elektrolyse-proces is overigens omkeerbaar. Wanneer behoefte is aan elektriciteit, kunnen afnemers worden voorzien van elektriciteit uit waterstof. Daarnaast kan gewerkt worden met prijsprikkels om het laad- of tankmoment te sturen zodat het elektriciteitsnetwerk wordt ontlast.

Bron: Energie Next

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago