Han krijgt Surf HBOAward voor inzet rondom open science

Het open science team van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (Han) heeft de Surf HBOAward gekregen. De jury is onder de indruk van de voortvarendheid en de bevlogenheid waarmee open science bij de Han op de kaart is gezet.

In februari van dit jaar hebben onderwijsinstellingen en de overheid het Nationaal Platform Open Science opgericht. Doel is om de samenwerking tussen onderwijsinstellingen te bevorderen. De Vereniging van Hogescholen heeft het bijbehorende Nationaal Plan Open Science ook ondertekend.

De Han beschouwt zichzelf niet alleen een onderwijsinstelling, maar vooral ook een kennisinstelling. Dan is het van groot belang dat de kennis die wordt ontwikkeld ook wordt gedeeld. En dat is precies de bedoeling van open science en open access.

De Han ziet open science als het zo open en snel mogelijk delen van onderzoeksprocessen- en resultaten. Doel is om de kwaliteit en doorwerking van wetenschappelijk onderzoek te vergroten. Lector René Bakker: "De HAN wil al haar niet-vertrouwelijke materiaal vrijgeven voor gebruik, onder voorwaarde van bronvermelding. Zo wordt het vinden en gebruiken van wetenschappelijk materiaal hopelijk voor iedereen mogelijk." Han heeft onder meer de website NKDI.nl, waar bijna direct te volgen is wat Han-onderzoek oplevert.

Han heeft een team gevormd van specialisten met ieder hun eigen kijk op kennisdeling. Naast lectoren en onderzoekers werken onder meer juristen, informatiespecialisten, beleidsmedewerkers, en communicatie-adviseurs aan ontwikkelingen die nodig zijn om open science gestalte te geven. Beleidsmedewerker Nanske Wilholt "We willen de ontwikkelde kennis op het juiste moment naar de juiste persoon brengen, in een herkenbare en toepasbare vorm. Dat vraagt om een multidisciplinaire aanpak."

Lees hier meer over de Surf HBOAward

Bekijk hieronder een video over het Nationaal Plan Open Science: