Grote hoeveelheid zeldzame aardmetalen ontdekt in Zweden

In het noorden van Zweden is de grootste Europese hoeveelheid zeldzame aardmetalen ooit ontdekt. Dat meldt het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB. De gevonden metalen worden onder andere gebruikt in elektrische voertuigen en windturbines en zijn dus belangrijk voor de energietransitie. Het zou de Europese afhankelijkheid van China voor de import van dergelijke metalen kunnen verminderen.

vrouw bekijkt stuk steen

In het uiterste noorden van Zweden, in het zogenoemde Per Geijergebied, zijn grote hoeveelheden zeldzame aardmetalen ontdekt door het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB. Het gaat om minstens minstens 1 miljoen ton, volgens het bedrijf de grootste bron van zeldzame metalen in Europa tot dusver.

De mijn waar de ontdekking is gedaan, is de grootste ijzermijn van Europa die al ruim 100 jaar geëxploiteerd wordt. Naast de zeldzame aardmetalen, waaronder waar onder neodymium en praseodymium, zijn ook nieuwe voorraden ijzererts en fosfor gevonden. Dat laatste materiaal wordt gebruik om kunstmest van te maken.

schema aardmetalen in de bodem

Verminderen afhankelijkheid van China

Op een gezamenlijke persconferentie met de topman van LKAB benadrukte de Zweedse minister van Energie Ebba Busch dat het uit de grond halen van de gevonden metalen een sleutelrol kan spelen in het vergroenen van de wereld en het verminderen van de afhankelijkheid van China. Hij wijst op het feit dat de vraag naar zeldzame metalen door de elektrificatie van de samenleving stijgt, maar dat China een quasi monopolie heeft op deze metalen.

Onderzoek en vergunning

De vondst van de metalen betekent overigens niet dat binnenkort de schop de grond in kan. Door vervolgonderzoek en het aanvragen van vergunningen zal het nog jaren duren voordat er daadwerkelijk met het mijnen kan worden begonnen. LKAB denkt dat dit wel tien tot vijftien jaar kan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *