Grootste Precisiebeurs ooit toont groeiambities hightech sector

De 21e editie van de Precisiebeurs was de grootste ooit. 331 exposanten, 50 sprekers en 5126 professionals ontmoetten elkaar twee dagen op de beursvloer. We zien nu nog meer dan ooit dat de gehele precisietechnologie waardeketen behoefte heeft om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en samen te innoveren”, zegt beursmanager Bart Kooijmans. 

de beurs van boven gefotografeerd
Foto: Mikrocentrum

De recente financiële injectie van ruim 450 miljoen euro door de Nederlandse overheid in NextGen-HighTech geeft een duidelijk signaal af: Nederland wil zijn positie als voorloper in de hightech nog verder verstevigen. Een logische stap voor een land dat groot is in micro- en nanotechnologie en waarin de hightech sector verantwoordelijk is voor zo’n vijftig procent van alle R&D investeringen, vindt Mikrocentrum. ‘Maar om die voortrekkersrol te verstevigen is meer nodig. Het vraagt om nog meer kennisdeling en het met elkaar verbinden van partijen uit de gehele (internationale) hightech waardeketen.’

Het ontmoeten van andere partijen om kennis mee te delen was mogelijk op de Precisiebeurs. “Dat is ontzettend belangrijk: want door elkaar op te zoeken en elkaar te helpen, kom je tot nieuwe baanbrekende innovaties en oplossingen voor de grote actuele uitdagingen. Bovendien zien we dat de Precisiebeurs ook nieuwe bezoekers aan trekt en ook de volgende generatie precisie ingenieurs aan zich wist te binden. Een steekproef liet namelijk zien dat de groei voor een belangrijk deel bezoekers betreft die voor het eerst de beurs bezoeken”, aldus Kooijmans.

Hij vervolgt: “Om het netwerken en kennisdeling te versterken en nog meer te faciliteren hebben we de  beurs dit jaar grootser opgezet met nieuwe elementen. Zo is de netwerkhal waar men brancheverenigingen, universiteiten, hogescholen, start-ups, kennisinstellingen en hightech projecten kan ontmoeten uitgebreid, zijn de meeting area’s gecentraliseerd op de beursvloer zodat bezoekers en exposanten laagdrempelig met elkaar een eerste samenwerking kunnen verkennen en voegden we de Live Stage Arena toe.”

Veel aandacht voor jong tech talent

De groeiambitie brengt nog een grote uitdaging met zich mee: de plannen moeten ook gerealiseerd worden en daarvoor is technisch talent onmisbaar. De cijfers zijn bekend: er zijn meer vacatures in de hightech dan werkenden. Tegelijkertijd staat er ook een nieuwe generatie jonge technici klaar om aan de slag te gaan en bij te dragen aan die ambities. Om deze talenten in de spotlights te zetten, bood de Precisiebeurs dit jaar een stevig Young Talent programma. Studenten, PhD’ers en start-ups konden hier hun projecten pitchen. Daarmee konden zij ook hun power skills verder ontwikkelen en nieuwe contacten opdoen. Ook werd er voor het eerst een studententour georganiseerd op de donderdag in samenwerking met BedrijvenMeeloopDag.

Foto: Mikrocentrum

Trends en uitdagingen

Recentelijk heeft Mikrocentrum samen met onderzoeksbureau Markteffect onderzocht wat de trends en uitdagingen binnen de hightech- en maakindustrie zijn. Deze onderzoeksresultaten zijn gebundeld in een whitepaper, dat op de beurs werd gepresenteerd door Maarten Roos, Manager van het Mikrocentrum High Tech Platform. Met dit onderzoek wil Mikrocentrum bedrijven een beter inzicht bieden op weg naar de toekomst. De belangrijkste uitslagen in het kort:

  • Personeel wordt gezien als de grootste uitdaging.
  • Aantoonbare skills worden als belangrijker gezien dan diploma’s
  • 71% heeft moeite met het vinden van techtalent
  • AI wordt gezien als de belangrijkste sleuteltechnologie
  • 70% verwacht omzetgroei in het komende jaar
  • 65% verwacht dat het verdienmodel (deels) zal veranderen

Precisiebeurs 2023

In 2023 organiseert Mikrocentrum de volgende editie van de Precisiebeurs op 15 en 16 november, wederom in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Meer informatie is te vinden op www.precisiebeurs.nl

Contactgegevens
Postbus
Postbus 359
5600 AJ EINDHOVEN
AdresKruisstraat 74
Postcode en plaats
5612 CJ Eindhoven
Meer informatieInformatie aanvragen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *