‘Graphite White’ is het nieuwe oranje (video)

Sinds 1974 ontwikkelt en produceert ABB Robotics oranjegekleurde industriële robots. Aan de vooravond van een volgend tijdperk in deze robotbranche introduceert ABB Robotics een nieuwe standaardkleur. De verouderde ‘alarmkleur’ oranje gaat met ingang van mei 2014 plaatsmaken voor het moderne ‘Graphite White’.

“Toen wij 40 jaar geleden onze eerste robots op de markt brachten, kozen wij voor de ‘alarmkleur’ oranje uit veiligheidsoogpunt. Wij wilden de gebruikers eraan herinneren dat ze werkten met een bewegende en krachtige machine die potentieel gevaarlijk kon zijn”, aldus Per Vegard Nerseth, directeur van ABB Robotics.

Deze alarmfunctie is volgens ABB Robotics tegenwoordig niet meer nodig, omdat door CE-regelgeving robots per definitie voldoende afgeschermd zijn voor mensen. Ook hebben recente ontwikkelingen in de software en hardware voor een nieuwe generatie robots gezorgd, die veilig naast mensen kunnen werken.

Graphite White

Omdat de alarmfunctie is opgeheven, besloot ABB Robotics de robotkleur te wijzigen. Per mei 2014 zullen alle standaard ABB-robots in de nieuwe Graphite White-kleur uitkomen. De traditionele oranje kleur blijft tot aan het einde van 2014 wel een gratis optie. Ook daarna blijven ABB-afnemers de mogelijkheid houden om robots te bestellen in elke kleur die ze maar wensen. Vegard Nerseth: “We zien dat steeds meer klanten en/of marktsegmenten een eigen kleur willen, denk hierbij aan witte robots voor de voedingsmiddelenindustrie.”

Dynamic Design

Tegelijk met de kleurwijziging is ook de designtaal van ABB Robotics aangepast. “Wij noemen het ‘Dynamic Design’. De nieuwe ontwerpen zullen gebaseerd zijn op het ABB-concept om efficiënte oplossingen voor een dynamische wereld te bieden.” Met ingang van mei 2014 zullen alle nieuw te ontwerpen robots gebaseerd zijn op deze Dynamic Design-filosofie.