Categories: Actueel

Grafeenonderzoek als eerste Europese ‘flagship’ gehonoreerd

Het doel van het Graphene flagship is grafeen en verwante gelaagde materialen vanuit het laboratorium beschikbaar te maken voor de samenleving, om revolutionaire nieuwe inzichten in verschillende industriële bedrijfstakken te introduceren en zodoende binnen Europa economische groei en nieuwe banen te creëren.

Nobelprijs

Door baanbrekende experimenten gedurende de afgelopen tien jaar heeft het onderzoek naar grafeen een ongekende vlucht  genomen. In 2010 ontvingen Andre Geim en Kostya Nosovelov voor hun grafeenonderzoek de Nobelprijs voor Natuurkunde. De unieke eigenschappen maken van grafeen een ideaal uitgangsmateriaal  voor  zeer dunne, efficiënte elektronica, zoals geavanceerde batterijen, elektronisch papier, buigbare communicatie-apparatuur en ook voor meer energie-efficiënte vliegtuigen.

126 groepen in 17 Europese landen

Het Graphene flagship brengt academisch en industrieel onderzoek samen in een consortium dat  zich ten doel stelt doorbraken in technologische innovatie te bewerkstelligen. Het onderzoek zal de gehele waardeketen beslaan, van materiaal- tot componentenproductie  en systeemintegratie.

Het Graphene flagship, dat start in 2013, coördineert het onderzoek tussen 126 academische en industriële groepen in 17 Europese landen met een initieel budget van 54 miljoen euro voor dertig maanden. Het consortium zal erna op volle sterkte worden gebracht met ongeveer dertig additionele groepen, die het ‘engineering aspect’ van het consortium verder zullen versterken.  

De coördinatie van het  flagship is in handen van professor Jari Kinaret, vanuit Chalmers University of Technology in Gothenburg, Zweden. Hij zal samenwerken met de coördinatoren van vijftien werkprogramma’s binnen het flagship.

Diverse Nederlandse groepen betrokken

Vanuit Nederland zijn verschillende academische groepen en industriële partners bij het Graphene flagship betrokken, evenals verschillende gebieden binnen NWO. Het flagship beslaat fundamenteel tot toepassingsgericht onderzoek op de lange termijn.

Wim van Saarloos, directeur Stichting FOM, over het Graphene flagship: "Nederland is al jaren een van de voorlopers op het gebied van grafeenonderzoek. De toekenning van dit Graphene flagship zal de positie van Nederland hierin verder versterken, zowel in het  academisch onderzoek als binnen de industrie. Daarmee sluit het flagship uitstekend aan bij het huidige topsectorenbeleid, dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe technologie door de samenwerkende kennisinstellingen en de industrie."  

Lees hier meer over het EU Future Emerging Technology Flagship Initiative

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago