Grafeen verandert afval in goud als ‘de steen der wijzen’

Door de geschiedenis heen geloofden alchemisten in het bestaan ​​van de steen der wijzen: een stof die goedkope stoffen in kostbaar goud kon veranderen. Nu hebben wetenschappers van de Universiteit van Manchester, de Tsinghua Universiteit in China en de Chinese Academie van Wetenschappen aangetoond dat grafeen een soort steen der wijzen kan zijn, waardoor goudwinning mogelijk wordt uit afval dat slechts sporen van goud bevat (tot een miljardste van een procent).

Tags:
Grafeen als 'de steen der wijzen': afval veranderen in goud

Deze schijnbaar magische toepassing van grafeen werkt vrij eenvoudig: voeg grafeen toe aan een oplossing die sporen van goud bevat en na een paar minuten verschijnt puur goud op grafeenvellen, zonder andere chemicaliën of energie-input. Hierna kun je je pure goud extraheren door het grafeen er simpelweg af te branden.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, blijkt dat 1 gram grafeen voldoende kan zijn om bijna 2 gram goud te winnen. Aangezien grafeen minder dan 0,1 dollar per gram kost, kan dit zeer winstgevend zijn, waarbij goud ongeveer 70 dollar per gram kost.

Yang Su van de Tsinghua University, die de onderzoeksinspanningen leidde, merkte op: “Deze schijnbare magie is in wezen een eenvoudig elektrochemisch proces. Unieke interacties tussen grafeen en goudionen sturen het proces aan en leveren ook uitzonderlijke selectiviteit op. Alleen goud wordt gewonnen zonder andere ionen of zouten.”

Goud wordt in veel industrieën gebruikt, waaronder consumentenelektronica, en wanneer de producten worden weggegooid, wordt er weinig van het elektronische afval gerecycled. Het op grafeen gebaseerde proces met zijn hoge extractiecapaciteit en hoge selectiviteit kan bijna 100% goud terugwinnen uit elektronisch afval. Dit biedt een verleidelijke oplossing voor het aanpakken van het goudduurzaamheidsprobleem en de uitdagingen op het gebied van e-waste.

“Grafeen verandert afval letterlijk in goud”, voegde hoofdauteur en Nobelprijswinnaar Andre Geim van de Universiteit van Manchester toe. “Onze bevindingen zijn niet alleen veelbelovend om dit deel van de economie duurzamer te maken, maar ze benadrukken ook hoe atomair dunne materialen kunnen verschillen van hun ouders, bekende bulkmaterialen. Grafiet is bijvoorbeeld waardeloos om goud te winnen, terwijl grafeen bijna de steen der wijzen maakt”.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. Dat klinkt allemaal geweldig maar wat ik mis is de vloeistof waarin je e-waste kan oplossen. Wat is daarvoor geschikt en hoe duurzaam is die te maken/recyclen en wat zijn daarvan de kosten?