Onderzoekers van James Cook University (AU) zijn erin geslaagd om grafeen te maken uit microplastics. Het team vermaalde plastic flessen tot microplastics en gebruikte vervolgens de nieuwe Atmospheric Pressure Microwave Plasma-synthesetechniek om het afval om te zetten.
“Ongeveer 30 mg microplastics produceerden bijna 5 mg grafeen in 1 minuut. Deze productiesnelheid is opmerkelijk hoger dan eerder bereikt en biedt een eenvoudiger, milieuvriendelijker alternatief voor huidige technieken”, aldus onderzoeker Adeel Zafar.
Hij zei dat het onderzoek een belangrijke mijlpaal in het veld markeert. Het geproduceerde grafeen kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder de productie van verschillende sensoren en waterzuivering, inclusief de absorptie van PFAS.
“Het onderzoek is niet alleen een pionier op het gebied van een nieuwe benadering van grafeensynthese, maar draagt ook bij aan het bredere doel om de nadelige effecten van microplasticvervuiling op onze ecosystemen te verminderen”, aldus professor Mohan Jacob.
Volgens de studie illustreert röntgendiffractie het karakteristieke grafietrooster, met een iets grotere tussenlaagafstand die wordt toegeschreven aan geïntercaleerde functionele groepen. Röntgenfoto-elektronenspectroscopie bevestigt sp² gehybridiseerd koolstof als het hoofdbestanddeel.
De transmissie-elektronenmicroscopie met hoge resolutie biedt inzicht in de gelaagde structuur en variaties in tussenlaagafstand. Het as-gesynthetiseerde ongerepte grafeen vertoont bijna tien keer grotere efficiëntie bij het adsorberen van perfluoroctaanzuur in vergelijking met de geoxideerde vorm van grafeen. Het is echter iets minder effectief dan op grafeen gebaseerde nanocomposieten, aldus de studie.