Google en Foxconn werken samen aan robots

Elektronicafabrikant Foxconn en Google werken in het geheim samen aan nieuwe robottechnologieën. Dat maakte de Wall Street Journal vorige week bekend. Volgens bronnen werkt Foxconn sinds vorig jaar samen met voormalig Android-topman Andy Rubin.

Vorig jaar nam Google acht bedrijven over die actief zijn op het beied van robotica. Foxconn is op zijn beurt bezig om veel medewerkers te vervangen voor robots. Het lijkt daarom ook niet meer dan logisch dat de twee giganten elkaar gevonden hebben.

  

Meeting

Recent had Google’s Rubin een ontmoeting in Taipei met Foxconn-hoofd Terry Gou. De twee topmannen bespraken nieuwe robottechnologieën. Gou was naar verluid erg enthousiast over enkele automatiseringstechnieken die Rubin demonstreerde. Ook vroeg Rubin aan Foxconn om te helpen met het integreren van een technologiebedrijf wat Google aan het overnemen is. Dit moet een aanvulling gaan worden op Foxconn, wat vooral sterk is in mechanische techniek.

Revolutie voor assemblage en retail

Google nam vorig jaar acht robotbedrijven over, waaronder Boston Dynamics. Het nieuwe robotica-team binnen Google heeft de pijlen naar verluidt gericht op twee takken binnen de automatisering: assemblage en retail.

Assemblage van elektronica gebeurt binnen bedrijven als Foxconn nu nog grotendeels met de hand. Foxconn wil op termijn een groot aantal medewerkers gaan vervangen voor robots. Momenteel werken er in China meer dan een miljoen mensen bij Foxconn.

Wat betreft retail komt er ook nog veel handwerk bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan grote retailers als Amazon. Een sterk geautomatiseerde retailer met Google-technologie zou een geduchte concurrent kunnen zijn voor bedrijven als Amazon.

bron: Wall Street Journal Digits