Giek van torenkraan breekt doormidden

Bij bouwwerkzaamheden aan een appartementengebouw in Harderwijk vond 12 juni een kraanongeval plaats. De giek van de hijskraan brak doormidden en belandde deels op het pand.

Er vielen geen gewonden er was alleen materiële schade. De kraanmachinist, die op twintig meter hoogte in zijn cabine zat, kwam met de schrik vrij.

De torenkraan waarvan de giek maandag afbrak, is begin dit jaar nog gekeurd. Aldus Hans Smit, directeur van TBI Koopmans. TBI Koopmans bouwt honderden woningen bij het Waterfront in Harderwijk. Het is een prestigieus project aan het water met opgespoten eilanden en veel infra, de eerste paar honderd huizen zijn al opgeleverd.

Afbreken gebeurt niet vaak

Smit: “Je hoort nog weleens dat kranen omvallen, omdat de poten niet goed zijn uitgezet of iets dergelijks, maar dat een giek van een kraan afbreekt, gebeurt volgens mij niet zo vaak.”
Of dat zo is, is onduidelijk. Cijfers ontbreken. Jan Hommes, directeur van de branchevereniging voor fabrikanten en leveranciers van bouwmaterieel (BMWT) heeft ze ook niet. “Dat houden wij niet bij.” Hommes benadrukt dat er vorig jaar een nieuwe richtlijn voor torenkranen [http://www.richtlijntorenkranen.nl/] is gelanceerd. “Maar een richtlijn kan nooit helemaal voorkomen dat er weleens iets misgaat.
Vier jaar geleden brak er ook een mobiele vouwkraan van dezelfde producent, maar van een ander type. Krap drie maanden later bleek dat het een productiefout betrof; een las van een stalen tuistang was te ver doorgelegd.

Bron: Cobouw/het KontaktHarderwijk.nl