De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in november 2024 inspecties uitgevoerd bij 172 bedrijven om de werkomstandigheden van uitzendkrachten te controleren. De resultaten laten belangrijke tekortkomingen zien.
De belangrijkste bevindingen zijn:
- Bij 69 procent van de gecontroleerde bedrijven werden overtredingen vastgesteld. In 12 procent van de gevallen waren de risico’s zo ernstig dat werkzaamheden (gedeeltelijk) stilgelegd werden.
- Vooral de naleving van regels omtrent arbeidsomstandigheden laat te wensen over, met name bij de inzet van uitzendkrachten en arbeidsmigranten.
- Bij 81 procent van de bedrijven waren uitzendkrachten aan het werk, waarvan 66 procent anderstaligen. Communicatieproblemen, gebrekkige begeleiding en onvoldoende opleiding leiden tot verhoogde risico’s.
- Bij 27 procent van de bedrijven werd het uitzendbureau niet geïnformeerd over de werkplekrisico’s.
- 44 procent nam uitzendkrachten niet op in de risico-inventarisatie (RI&E), wat de veiligheid negatief beïnvloedt.
- Voorbeelden van tekortkomingen zijn onveilige machines, het ontbreken van veiligheidsmaatregelen bij bewegende delen, en risico’s bij werken op hoogte.
- Bij 31 procent van de bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd.
Aanbevelingen Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie roept werkgevers en uitzendbureaus op tot nauwere samenwerking om de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten te waarborgen. Dit omvat (ver)betere risico-inventarisaties, het informeren van uitzendmedewerkers en gerichte maatregelen voor veilige werkprocessen. Het is daarom van groot belang dat arbeidsomstandigheden bij uitzendkrachten prioriteit krijgen.
En als het dan toch mis gaat, dan is het belangrijk om arbeidsongevallen te melden bij de Arbeidsinspectie. Met een meldplicht arbeidsongevallen en vergewisplicht uitleners (ook wel bekend als: de dubbele meldplicht) door zowel inleners als uitzendbureaus te verplichten arbeidsongevallen te melden, wordt het zicht op arbeidsongevallen vergroot. De Arbeidsinspectie blijft toezien op naleving en handhaaft daar waar nodig.
Bron: Arbeidsinspectie