Genomineerden ICTRegie Award bekend

In 2010 reikt ICTRegie voor het vijfde achtereenvolgende jaar de ICTRegie Award uit. De Award is voor de persoon die, of het duo dat, resultaten van wetenschappelijk ICT-onderzoek heeft weten om te zetten in een of meer succesvolle, economisch of maatschappelijk profijtelijke toepassingen.

De jury heeft twee genomineerden voor de ICTRegie Award bekend gemaakt:

Dr. Paul Heysters is de CEO en medeoprichter van Recore Systems. In 2006 werd Recore opgericht door drie onderzoekers van de Universiteit Twente om de daar ontwikkelde technologie naar de markt te brengen. De technologische basis lag in jarenlang onderzoek, al vanaf het jaar 2000, naar energiezuinige ontwerpen, hercongfigureerbare logica en digitale signaalbewerking. Recore Systems ontwerpt herconfigureerbare processoren met tools en software. De efficiëntie van een dure applicatiespecifieke chip (ASIC) wordt gecombineerd met de flexibiliteit van een normale processor. Het resultaat is een energiezuinige chip met hoge prestaties. Digitale radio en TV, draagbare mediaspelers en navigatiesystemen zijn dankbare toepassingen. De configuratie past zich zelfs tijdens het gebruik nog aan en dat is voor de reiziger, vanwege de mengelmoes aan standaarden die in Azië en Europa gebruikt worden, een uitkomst. Een UT patent is overgedragen naar Recore. De onderneming heeft nu ook de stap gemaakt om naast het leveren van een toolkit met een IC op de markt te komen.

Dr. Pim Tuyls is de CTO, uitvinder van slimme digitale vingerafdruktechnologie en een van de oprichters van Intrinsic-ID. Intrinsic-ID is een spin-off bedrijf van Philips Research dat als missie heeft om vervalsing van goederen in het algemeen en van elektronische producten in het bijzonder een halt toe te roepen. Dit is van groot maatschappelijk en economisch belang aangezien vele miljoenen euro’s per jaar verliezen aan concurrentie met goedkoop geproduceerde vervalsingen.
De producten van Intrinsic-ID zijn gericht op het beveiligen van chips in smart-cards, betaaltelevisie systemen, mobiele apparaten (zoals mobiele telefoons) en de waardevolle informatie (software, muziek, video, pincodes, etc.) die op dergelijke apparaten zijn opgeslagen. Andere toepassingen vindt men in sensoren in zogenaamde body area networks, waarmee medische gegevens verzameld worden en bescherming van de privacy moet worden gewaarborgd.

Jury ICTRegie Award

Voor 2010 bestaat de jury voor de ICTRegie Award uit de volgende personen:

  • Hennie Wesseling (lid Adviesraad ICTRegie) – voorzitter
  • Anne Nigten (hoofd V2_lab, Rotterdam)
  • Paul Klint (hoogleraar UvA, oud winnaar ICTRegie Award (2008))
  • Paul Havinga (hoogleraar UT, oud winnaar ICTRegie Award (2007))
  • Ruurd Priester (Creative Director van webbedrijf LBi Lost Boys Amsterdam)
  • Jan Piet Barthel (hoofd bureau ICTRegie) – secretaris

De prijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale ICT Awards op 21 april 2010 in Den Haag. De prijs bestaat uit een in beperkte oplage vervaardigde, bijzondere trofee en een oorkonde. De ICTRegie Award maakt onderdeel uit van de ICT~Awards, een initiatief van ICT~Office en is een van de vier prijzen die wordt uitgereikt tijdens de Nationale ICT Awards. Andere ICT-prijzen die dan worden overhandigd zijn de ICT Office Innovatie Award (innovatie met ICT), de ICT~Milieu Award (duurzaamheid en ICT) en de Broos van Erp Prijs (innovatieve ICT-toepassing door startende MKB’ers).