Gelijkstroom in woning en kantoor?

Ook in de woning en op kantoor heeft de digitalisering, the internet of things, gevolgen. Als je daar de opmars van hernieuwbare energie en de noodzaak van smart grids bij betrekt, tekent zich een toekomstscenario af waarin de elektrotechnische wereld misschien voor het eerst in meer dan een eeuw drastisch gaat veranderen.

Henry Lootens, themaspecialist duurzaamheid bij Leertouwer, denkt dat het moment is aangebroken om na te denken over de vraag of wisselstroom nog altijd de beste keuze is. Dat geldt zeker voor woningen en kantoorgebouwen, waar de meeste apparatuur minder dan 100 W verbruikt. En daarvoor heeft de EU besloten dat deze allemaal via een USB-c kabel gevoed moeten gaan worden.

"Als we overstappen naar gelijkstroom kunnen we data en energie over dezelfde kabel laten lopen. In  woningen en kantoorgebouwen kan dat heel goed", zegt Lootens. Gelijkstroom maakt de ontwikkeling van lokale smart grids, in de straat of in een woonwijk, vele malen eenvoudiger. Het delen van zonne-energie die je niet nodig hebt met je buurman is dan gemakkelijk. Het levert ook besparingen op, doordat minder componenten nodig zijn en de levensduur van gelijkstroom componenten langer is. "Led-verlichting gaat oneindig lang mee, maar de elektronicacomponent gaat meestal na een aantal jaren stuk en moet vervangen worden. Met gelijkspanning hebben we die niet meer nodig."