Vanmiddag, om 14:40 uur Nederlandse tijd, is een Vega raket gelanceerd, voorzien van een tussentrap die is ontwikkeld door ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands. Vega vlucht VV04 brengt Europa’s ruimtevliegtuig IXV, het Intermediate eXperimental Vehicle, de ruimte in. Tijdens zijn ‘launch and reentry mission’ wordt IX in een suborbitale baan om de aarde gebracht, om vervolgens terug te keren naar de atmosfeer en te landen in de Stille Oceaan. De lancering van Vega vond plaats vanaf de Europese lanceerbasis Spaceport in Kourou, Frans-Guyana.
De tussentrap 1/2, een conisch gevormd structuurdeel, verbindt de eerste en tweede trap van de dertig meter hoge Vega raket. Onderdeel van deze ‘interstage’ is een separatiemechanisme tussen de twee trappen; een ring, of pyro cord, met 7 gram explosief die ervoor zorgt dat de eerste trap van de Vega raket wordt afgeworpen, nadat deze – 117 seconde na lancering – is uitgebrand.
De Vega tussentrap 1/2 is een volledig Hollands hightech product; Airbus Defence and Space Netherlands ontwikkelde de complexe structuur voor de lanceerder in nauwe samenwerking met Nederlandse partners. Zo leverde Microtechniek de panelen, zorgde PM-Aerotec voor het pelzen daarvan, leverde UMI onderdelen zoals klemmen voor de retroraketten, bewerkte het bedrijf Torpedo de ringen, verschafte Pentacon de tooling voor het samenbouwframe en behandelde Surface Treatment de oppervlakte van de tussentrap. Naast de tussentrap 1/2 voor Vega, levert Airbus Defence and Space Netherlands ook de motorframes voor de Ariane 5 raketten, zo’n zes à zeven per jaar.
Vega raket
Vega is een draagraket van ESA (European Space Agency) voor relatief kleine satellieten. De ‘single body’ lanceerder bestaat uit drie vaste brandstoftrappen en een bovenste trap met vloeibare brandstof. Vega wordt vooral gebruikt voor wetenschappelijke en aardobservatie missies en kan – in tegenstelling tot de meeste andere kleine lanceerders – meerdere satellieten voor verschillende banen ineens naar de ruimte brengen. Naast Vega opereren ESA’s Ariane 5 voor zware vracht en de Soyuz raket voor medium belading.