Kinderen kunnen uit hun schoenen groeien, maar schoenen zelf laten groeien is weer iets heel anders. Voor haar onderzoek ‘This is Grown’ liet ontwerper en onderzoeker Jen Keane de bovenkant van een schoen groeien met een methode die ze ‘microbieel weven’ noemt.
Voor haar project gebruikte Keane de bacterie k.rhaeticus. Deze bacteriën zijn het meest bekend voor de rol die ze spelen bij het maken van kombuchathee. De bacteriën produceren een kleine vezel, nanocellulose. Dit materiaal is supersterk, acht keer sterker dan staal en stijver dan Kevlar, dat onder meer wordt gebruikt voor kogelvrije vesten. Bovendien is het materiaal transparant en ontzettend licht van gewicht. Het wordt al toegepast voor medische doeleinden.
Schering en inslag
Keane was geïnspireerd door het spoor van vezels dat de bacteriën achterlaten. Voor haar project zette zij de schering op van het weefsel, en maakten de bacteriën de inslag, om traditionele weeftermen te gebruiken. Omdat de bacteriën zo klein zijn, zijn er echter geen restricties wat betreft de richting die je wel hebt op een traditioneel weefgetouw. Dit geeft de wever meer controle op de materiaaleigenschappen en biedt de mogelijkheid om patronen te maken die niet mogelijk zijn op een gewoon weefgetouw.
Hybride materiaal
Om de bovenkant van de schoen te maken ontwierp Keane een gepatenteerd proces voor het microbieel weven. Het resultaat is een hybride materiaal, gemaakt met bacteriën, een voedingsstof en biologisch afbreekbaar garen. Het garen bestaat uit een lang stuk en wordt bij elkaar gehouden door de nanocelullose geproduceerd door de bacteriën. De bovenkant van de schoen is in één deel gegroeid, zonder deze te hoeven naaien.
Gratis kaartjes voor MaterialDistrict Rotterdam!
Krijg je geen genoeg van innovatieve materialen en projecten? Laat je dan inspireren tijdens MaterialDistrict Rotterdam 2019, 12-14 maart in Rotterdam Ahoy.
Haal hier je gratis toegangskaart op: https://freeticket.materialdistrict.com/nl/homeexh