Freeformer 3D-printer combineert zachte en harde materialen

3D-printers schieten tegenwoordig als paddestoelen de grond uit. Vooral de markt voor consumenten en hobbyisten ziet regelmatig nieuwe modellen. Duitse producent Arburg richt zich met de Freeformer op 3D printing voor industrieel gebruik.

Arburg is vooral bekend als fabrikant van machines voor spuitgieten. Met de Freeformer omarmen ze nu voor het eerst deze vorm van additief produceren. De machine gebruikt een nieuwe 3D-printtechniek en werd onthuld op de K 2013 beurs in Düsseldorf.

  

Korreltjes

De machine werkt met standaard kunststof korrels die gesmolten worden, net als bij spuitgieten. De Freeformer bouwt vervolgens het component laag voor laag op uit microscopisch kleine druppeltjes. De spuit blijft stilhangen, terwijl het platform waar het component op rust beweegt langs drie of vijf assen.

Hard en zacht

Arburg noemt de nieuwe 3D-printtechniek ‘Arburg kunststof-freeforming’ (AKF). Dit proces is ook geschikt voor de verwerking van twee componenten, bijvoorbeeld in een beweeglijke hard-zachtverbinding. Op die manier kunnen complexe componenten worden geprint.

Geen plakjes

De Freeformer heeft dankzij het AKF-proces geen supportstructuren nodig voor het printen van complexe voorwerpen. Ook kan de Freeformer rechtstreeks werken met 3D CAD-bestanden, zonder dat het ontwerp eerst in plakjes gesneden moet worden met aparte software.

De persinformatie van de Freeformer somt de hoogtepunten van de 3D-printer nog even op:

  • Snelle, matrijsloze fabricage van volledig functionele kunststofonderdelen uit standaardgranulaten vanuit 3D-CAD-data;
  • Hoge onderdeelkwaliteit dankzij de met Piëzotechniek gesynchroniseerde spuitneussluiting;
  • 3- of 5-assige onderdelendrager met lijnmotoren voor complexe 3D-geometrieën zonder supportstructuur;
  • Intuïtieve bediening via handbewegingen op een hoogwaardig multi-touchscreen;
  • Stofvrije, stille productieomgeving.

bron: Arburg