Fraunhofer ontwikkelt spraakherkenningstool voor de industriële productie

Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut ontwikkelden een toepassing van spraakherkenning voor gebruik in de industriële productie. Op de Hannover Messe geven zij demonstraties van de intuïtieve machinebesturing.

Tags:
vrouw praat tegen machine
Machines zoals dit freesbewerkingscentrum kunnen worden bestuurd met behulp van spraakherkenningssystemen en audiotechnologie van Fraunhofer IDMT in Oldenburg. Dit betrouwbare systeem kan snel en eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van de klant. Foto: Fraunhofer IDMT / Anika Bödecker

Het gebruik van spraakgestuurde machines in de productie werd vroeger als foutgevoelig beschouwd, waardoor het nauwelijks werd toegepast. Nu heeft Fraunhofer IDMT in Oldenburg volgens eigen zeggen een oplossing ontwikkeld waarmee machines betrouwbaar kunnen worden aangestuurd met behulp van spraakcommando’s. Het systeem zou ook werken in lawaaiige omgevingen en flexibel aanpasbaar zijn op de behoeften van de gebruiker.

Werknemers gebruiken intuïtieve spraakcommando’s op de fabrieksvloer (via een draadloze headset of vaste microfoon), waardoor ze beide handen vrij hebben en efficiënter kunnen werken. Harde omgevingsgeluiden worden vrijwel geheel onderdrukt door een combinatie van richtmicrofoons en een noise canceling systeem. Binnen het Fraunhofer wordt er al gekeken naar mogelijke toekomstige toepassing van slimme hoortechnologie.

Voordelen

Marvin Norda, de projectmanager voor spraakgestuurde productie bij Fraunhofer IDMT, spreekt over de voordelen van de technologie. “Voor productiebedrijven betekent dit meer efficiëntie en lagere kosten.” De technologie heeft ook voordelen voor werknemers, want contactloze machinebediening is veilig en hygiënisch. Wanneer werknemers meerdere machines bedienen, hoeven ze minder ver te lopen – ze kunnen een mobiel apparaat gebruiken om op afstand spraakopdrachten te geven aan de apparatuur. Ze hebben beide handen vrij, waardoor ze een werkstuk in positie kunnen brengen in het werkgebied en tegelijkertijd de robot een instructie te geven zoals ‘laat de arm zakken’ of ‘pak het werkstuk vast’.

“De spraakherkenningstechnologie kan honderden individuele commando’s aan, afhankelijk van de toepassing, en is niet beperkt tot een bepaalde stem. Nieuwe of gewijzigde commando’s kunnen snel worden toegevoegd en in het systeem worden getraind”, aldus Norda.

De spraakherkenningssoftware kan worden geïntegreerd in de cloud of de bedrijfsserver, afhankelijk van de eisen van het bedrijf. Het is ook mogelijk om zonder problemen een mini-pc in te bouwen of het systeem zelfs te integreren in de programmeerbare logische controller (PLC) van een machine.

Hannover Messe

Op de Hannover Messe van 17-21 april 2023 kunnen bezoekers de technologie ervaren en de mogelijkheden ervan live verkennen op de Fraunhofer-stand in hal 16, stand A12. Er zullen demonstraties plaatsvinden met een spraakgestuurde freesmachine.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *