Categories: Actueel

Fotonica-industrie behoeft geld en mensen

Nederland vervult een internationale koppositie in geïntegreerde fotonica: de ontwikkeling en productie van microchips die met lichtsignalen werken. Een andere kansrijke technologie is biophotonica: de ontwikkeling van optische technologie voor het afbeelden, meten en analyseren van weefselstructuren, cellen en zelfs DNA. Ook hier behoort de Nederlandse industrie op onderzoeksgebied tot de wereldtop. In de markt voor imaging & sensors – het detecteren van veranderingen in materiële eigenschappen door middel van optische systemen – is Nederland eveneens een sterke speler.

Momenteel zijn zo’n 160 Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en opleidingsinstituten actief in de fotonica. Zij vertegenwoordigen een waarde van bijna twee miljard euro. De sector is daarmee nog klein ten opzichte van andere industriële sectoren, maar het potentieel is groot. Maakte in 2010 slechts de helft van de bedrijven in fotonica winst, in 2016 was dat al ruim 85 procent. En een derde van de ondernemers in de branche verwacht bovendien een jaarlijkse omzetstijging van 20 procent.

Ze geven echter wel aan dat meer financiële ruimte nodig is om hun ambities waar te maken. "Om fotonica-ondernemingen passend te financieren is samenwerking tussen overheid, banken en investeerders noodzakelijk", meent Roderick Vos , sectoranalist Industrie van ABN Amro. "Het ‘stapelen’ van financieringen is noodzakelijk om ondernemingen in fotonica in deze vroege fase te laten groeien."

Samenwerking noodzakelijk voor groei

Geïntegreerde fotonica kan met snelle en energiezuinige fotonische chips een oplossing bieden voor de wereldwijd stijgende vraag naar energie. Dan moet de fotonica-markt zich echter wel ontwikkelen. "Om die ontwikkeling te realiseren, adviseren we bedrijven en kennisinstellingen meer samen te werken", zegt Guus Taminiau, directeur van PhotonicsNL . "Nederlandse ondernemers hebben een sterke focus op klanten in het buitenland. Hierdoor is de onderlinge concurrentie laag, wat samenwerking vergemakkelijkt. Daarbij kampen fotonicabedrijven met een tekort aan hoogopgeleid personeel."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

1 dag ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

2 dagen ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

2 dagen ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

2 dagen ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

2 dagen ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

2 dagen ago