Fontysstudenten gaan onderzoek doen naar oprolbare beeldschermen en slimme verpakkingen

Studenten en docenten van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen gaan participeren in het onderzoek naar de toepasbaarheid van flexibele elektronica. Dat is het gevolg van een samenwerkingsverband tussen het lectoraat Thin Films and Functional Materials van de hogeschool en Holst Centre, een gerenommeerd onderzoekscentrum op de Eindhovense High Tech Campus.

Flexibele elektronica maakt nieuwe ontwikkelingen als oprolbare beeldschermen, flexibele zonnecellen en slimme verpakkingen mogelijk. Voor het realiseren daarvan worden lichtgevende organische lagen, elektrodes en barrièrelagen aangebracht op een dunne film. Verbindingen tussen de verschillende componenten worden aangebracht met een hypermoderne versie van de inkjetprinter.

De samenwerking van het lectoraat met Holst Centre biedt studenten van Fontys unieke mogelijkheden voor stage- en afstudeerprojecten, waarbij de docenten hun kennis inbrengen en up-to-date kunnen houden met nieuwe ontwikkelingen die bij Holst Centre plaatsvinden.

Microplasmaprinter

In het verlengde van de samenwerking met Holst Centre heeft het lectoraat van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen een microplasmaprinter van het bedrijf InnoPhysics aangeschaft. De hogeschool loopt hiermee voorop in Nederland. Een microplasmaprinter zorgt voor een voorbewerking van een oppervlak waardoor het inkjetprinten van bijvoorbeeld geleidende materialen op een flexibel oppervlak wordt verbeterd.