Categories: Actueel

FME: ‘Innovatie moet nu echt topprioriteit worden’

"Het is bijvoorbeeld schrijnend dat de mobiliteitskant van de Nederlandse maakindustrie hun R&D budgetten zodanig onder druk zien staan, dat zij vandaag een oproep moeten doen aan het kabinet om 100 miljoen euro extra te investeren in innovatie", zegt voorzitter Ineke Dezentjé, van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. FME wil dan ook dat in de corona noodpakketten meer aandacht komt voor het versterken van innovatiebudgetten.

Toekomstvisie

"Het verbaast me dat de oproep van de mobiliteitsindustrie nodig is, te meer daar het kabinet eind oktober 2020 in haar visie over de toekomst van de Nederlandse maakindustrie het enorme belang van de industrie erkent. Het is noodzakelijk dat de R&D budgetten nu worden verruimd."

Welvaart en welzijn

In de visie van oktober 2020 kijkt het kabinet naar de industrie voor duurzame vooruitgang en als groeimotor van de Nederlandse economie. Dezentjé: "Het is natuurlijk fantastisch dat het kabinet nu nadenkt over extra maatregelen om bedrijven te steunen tijdens de verlengde lockdown en daarbij ook de startende ondernemingen niet vergeet. Maar om ons toekomstig verdienvermogen te behouden door onze internationale concurrentiepositie te versterken, is ruimschoots investeren in innovatie onontbeerlijk. Anders kunnen we onze maatschappelijke voorzieningen onmogelijk op peil houden. Welvaart en welzijn gaan hand-in-hand en beginnen bij een sterke industrie".

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago