FME en Nema voeren actie voor vrije staalhandel

FME en het Amerikaanse Nema, vereniging van elektrische producenten, hebben een gezamenlijk statement opgesteld over de voorgenomen Amerikaanse importheffing op staal en aluminium. Het statement is overhandigd aan minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: "Handelstarieven zijn botte instrumenten die schade veroorzaken in de toeleveringsketens tussen Europa en de VS. Als de importheffing op staal en aluminium wordt doorgezet, ontstaat er een grote deuk in de jarenlange vertrouwens- en handelsrelatie. Een dergelijke maatregel kent alleen maar verliezers."

FME, vertegenwoordiger van de Nederlandse technologische industrie, en NEMA roepen de Amerikaanse regering op om de EU permanent vrij te stellen van de recent aangekondigde importtarieven voor staal en aluminium. De tijd dringt, de voorlopige vrijstelling voor Europa loopt tot 1 mei. Voor Amerikaanse elektrotechnische fabrikanten is de import van bepaalde soorten staal uit Nederland van belang, omdat dit niet in de VS wordt gemaakt.