Categories: Actueel

Flinterdunne zonnecel wekt evenveel energie op als traditionele

"Met deze dunnefilm zonnecellen zijn we voor het eerst echt competitief met de traditionele zonnepanelensector", zegt coördinator Bart Vermang van het onderzoekconsortium Percistand, dat bestaat uit wetenschappers van UHasselt, imec, Vito en internationale partners. "En de bovengrens van onze dunnefilmzonnecellen hebben we nog niet bereikt."

Om de recordefficiëntie te bereiken, gebruikte het team twee soorten dunnefilmmaterialen, die ze als lagen op elkaar legden en die elkaar versterken. "Ons consortium is een samenwerking van wat we gerust de beste onderzoeksgroepen rond dunnefilm zonnecellen ter wereld mogen noemen. Enkele partners werken rond de onderste laag, de bottomcel, andere partners werken dan weer rond de bovenste laag, de topcel. De afgelopen weken hebben wij de beste bottom- en topcellen gecombineerd, waardoor we de hoge efficiëntie van 25 procent al bereikt hebben. Nu hebben we de ambitie om binnen de volgende drie jaar een energieopbrengst van 30 procent op te kunnen wekken."

Competitief

"Hiermee gaan we echt de concurrentie aan met de traditionele zonnepanelen", zegt Vermang. "Met onze zonnecellen kan je zonnepanelen in alle kleuren en groottes ontwikkelen die je kan integreren in gevels of daken van woningen." En omdat de zonnecellen zo dun zijn, is er ook minder materiaal nodig om zonnepanelen te maken. "Dat zal deze zonnepanelen goedkoper maken dan de traditionele. Binnen dit project werken we ook samen met economen om een analyse van de kostprijs en de milieu-impact van deze zonnecellen te maken. Zo hopen we tegen het einde van het project een businessmodel klaar te hebben waarmee bedrijven die deze zonnecellen willen produceren mee aan de slag kunnen gaan."

Het zal nog wel een jaar of acht duren voordat de burger deze dunnefilm zonnepanelen kan kopen? "Op dit moment hebben we deze resultaten bereikt op zonnecellen van ongeveer 1cm², maar we maken snel vooruitgang. Er zijn nog enkele obstakels die we moeten overwinnen. Zo kunnen we nu al de bottom- en topcel op elkaar leggen en energie opwekken, maar er moet nog een kostenefficiënte manier gevonden worden om beide lagen in een module te combineren. Daar zijn de ingenieurs op dit moment mee bezig. En daar zullen we zeker ook in slagen."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

13 uur ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

15 uur ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

16 uur ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

16 uur ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

16 uur ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

17 uur ago