Flexibele ‘Draak Drone’ verandert automatisch van vorm om in hoekjes en gaatjes te kunnen komen

Een groep robotica-specialisten van de universiteit van Tokyo heeft een flexibele ‘drone-bot’ gecreëerd die van vorm kan veranderen tijdens de vlucht. Zo kan hij bijvoorbeeld door smalle gaatjes manoeuvreren, wat handig kan zijn in rampgebieden.

De Dragon (Dual-rotor embedded multilink Robot with the Ability of multi-deGree-of-freedom aerial transformatiON) bestaat uit 4 modules, elk met een set manoeuvreerbare propellers. De modules zijn verbonden met bestuurbare scharnieren die worden aangedreven door kleine batterijen langs de ruggengraat. Een Intel Euclid unit met RealSense ZR300 dieptecamera en Atom x7-8700 quad-core processor verzorgt de sensor- en computerkracht. Hierdoor kan de drone autonoom beslissingen nemen over de te volgen route. Het apparaat kan momenteel 3 minuten vliegen.

Iron Man

Het team wil naar een Dragon van 12 modules toe, voorzien van grijpers, en later ook pootjes. Aio Moju Zhao: "Dan kan de robot ook lopen, wat de energie-efficiëntie vergroot. Uiteindelijk dromen we van eem vliegende mensachtige robot. Een soort onbemande Iron Man."