Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 zijn bekend. Het zijn Kerusha Lutchmiah, rioolwaterspecialist bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, Simone de Rijke, adviseur kunstwerken bij ingenieursbureau Antea Group, en Jacquelien Scherpen, hoogleraar en directeur van het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen.

Prins Friso Ingenieursprijs

De winnaar wordt woensdag 15 maart bekendgemaakt op de Dag van de Ingenieur. Behalve een juryprijs wordt er ook een publieksprijs toegekend. Daarvoor kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete finalist. Vanaf dinsdag 14 februari  staan de portretten van de drie finalisten op www.kivi.nl/dagvandeingenieur en start de publieksstemming. De stembussen zijn open tot en met maandag 13 maart.

Het is voor het eerst dat er alleen vrouwen zijn genomineerd.”De drie finalisten zijn stuk voor stuk topingenieurs”, zegt KIVI-directeur Miguel Delcour. “Dat het alle drie vrouwen zijn, verrast me niet. Techniek is al heel lang geen mannenwereldje meer.”

De prijs wordt voor de negende keer uitgereikt. Met de prijs wil het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar maken. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.

Vorig jaar won Marijn van Rooij, medeoprichter en CTO van de Groningse startup Ocean Grazer, dat een slim systeem ontwikkelt voor energieopslag op de zeebodem. Winnaar van de publieksprijs was toen Nikéh Booister, waterexpert van ingenieursbureau Sweco.

Studentenprijs

KIV kent voor het tweede jaar ook een prijs toe aan het beste studententeam op het gebied van techniek. De drie finalisten zijn Green Team Twente, dat een auto op waterstof bouwt; Core Changemakers (TU Eindhoven), die zich inzetten voor de recycling van e-waste; en !mpact (TU Eindhoven), dat celtherapie ontwikkelt voor een auto-immuunziekte de vaatontsteking veroorzaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *