Finalisten Design Challenge 2018 inspireren industrieel 3D metaalprinten

Additive Industries heeft de finalisten bekend gemaakt van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2018. Uit de 52 deelnemers zijn 6 finalisten geselecteerd in twee categorieën: professionals en student-ontwerpers. Ook is er een eervolle vermelding.

"De inzendingen van dit jaar lieten ons weer zien dat het niet meer alleen gaat over topologie optimalisatie. Er is nu een bredere kijk op verbeteringen om productie-complexiteit te elimineren en om de fabricage-, montage- of logistieke kosten te minimaliseren", aldus Daan Kersten, CEO van Additive Industries.

Op woensdagavond 14 maart worden de prijzen uitgereikt door juryvoorzitter Erik de Bruijn (mede-oprichter van Ultimaker) tijdens het Additive World Awards Dinner in het Conference Center High Tech Campus in Eindhoven.

Professionals

De professionals van het Intech DMLS team (India) laten zien hoe je luchtvaartelektronica kunt verbeteren met additive manufacturing door te focussen op functie integratie, gewichtsbesparing en efficiency-vergroting.

En hoewel er in de medische wereld al op grote schaal protheses worden geproduceerd met additive manufacturing, toont het Franse team ‘3D-medlab’ met het ontwerp van de ‘Medical Part Gripper’ aan dat er toch ruimte is voor aanvullingen. Ze kozen voor een herontwerp van een tool met als belangrijkste functie het klemmen en vasthouden van medische producten zoals heupkommen.

De derde finalist van de professionele categorie, het Italiaanse team van Aidro Hydraulics, heeft een hydraulic manifold ontworpen waarin ze flow prestaties hebben geoptimaliseerd en het gewicht en de afmetingen hebben geminimaliseerd.

Eervolle vermelding

Dit jaar is er een eervolle vermelding in de professionals categorie: Fabian Baum van Edag Engineering (D) heeft zijn ‘LightHinge+’ design buiten mededinging ingestuurd voor de Design Challenge. Door het gebruik van bionische principes, zijn de spanningen en vervormingen geminimaliseerd en is 50% gewichtsvoordeel gerealiseerd. Door het optimaliseren van de oriëntatie en draagstructuur van het model, wordt het noodzakelijke support volume gereduceerd tot 20% van het totale bouw volume.

Studenten

Phillipp Kaindl van de TU in München, heeft een nieuw wervelmechanisme voor kool uitgevonden om de thermische efficiency te vergroten. Zijn ‘Gasification Burner’ omvat zowel functie-integratie als optimalisatie van vloeistofpaden.

Yogeshkumar Katrodiya van Fraunhofer IGCV (D) laat met zijn functionele integratie van een as en tandwieloverbrenging met geïntegreerde koelkanalen, een significante verbetering zien van de koel-efficiency met ruim voldoende smeermiddel. Ook is er topologische optimalisatie toegepast om gewicht te verminderen ten opzichte van het originele ontwerp.

De laatste, maar zeker niet de minste student ontwerper, is de winnaar van de laatste twee Design Challenges, Cassidy Silbernagel van de Universiteit van Nottingham (UK). Met zijn upgrade van de ‘multi-filament Ultimaker 2+ all metal hot end’ met verbeterde koeling, wil Cassidy laten zien dat je een bestaand product sterk kan verbeteren terwijl je het product ook compacter en nog functioneler maakt. Hij won zijn Ultimaker 2+ bij een eerdere Design Challenge.